Alergii • rawdia

Alergii

Ma gandeam ca alergiile alimentare sunt un subiect care ar interesa pe multi. Desigur, si cei care au o alimentatie vegetariana sau vegana pot avea astfel de alergii. Dar ce este o alergie?! Alergiile, alimentare sau nu, sunt fenomene imune, in care organismul nostru reactioneaza inoportun si exagerat la substante care nu ii apartin. Practic, sunt un fel de reactii imune…nepotrivite

Exista mai multe tipuri de manifestari alergice, unele apar imediat dupa ce am venit in contact cu substanta alergizanta, altele, la cateva ore sau zile distanta. Desi exista la opra actuala numeroase tehnici de laborator prin care s-ar putea diagnostica o alergie alimentara (de la aplicarea pe piele sau injectarea de alergen purificat, pana la determinarea imunoglobulinelor anti-alergen), se considera ca acesta pot de foarte multe ori sa dea rezultate eronate. Eu insami am avut o astfel de experienta cand, adolescenta fiind, mi s-a spus ca as avea o alergie la ciocolata (eu fiind intr-adevar alergica, dar la cu totul altceva). De atunci cred ca am mancat cateva zeci de kilograme de ciocolata si…nimic.

Singurul mod de a diagnostica cu precizie alergia este testul eliminarii alimentului banuit. Daca simptomatolgia se remite, atunci am gasit culpabilul. Mai greu este cand nu avem de la bun inceput un …banuit. ca sa nu mai spun ca de multe ori, in astfel de situatii, se pica in extrema unor regimuri foarte resrtictive, care denutresc, de frica unui presupus alergen.

Va rog sa tineti seama de faptul ca alergiile alimentare sunt rare! Astazi toata lumea pare sa sufere de diferite alergii….imaginare de cele mai multe ori. In plus, alergie si intolerantele sunt chestiuni foarte diferite, ele nu au acelasi mecanism! In alergii, de exemplu, fenomene foarte grave pot fi declansate de urme infinitezimale de alergen (cantitatea nu prea conteaza), pe cand intoleranta incepe sa se manifeste doar de la un anumit nivel in sus. Alergiile se fac de obicei la componente proteice, intolerantele, la ..diverse.

Multi nu pot manca lapte pentru ca au intoleranta, nu alergie la lactoza. In schimb fragmentele proteice sau peptidice din lapte pot da intr-adevar si alergii! De ce am deschis acum si aici acest subiect?! Pentru ca am intalnit vegani care se lupta sa manance fara soia, fara nuci, fara un aliment sau altul, spunand ca…au alergie. Sigur?! Sunteti siguri ca nu pierdeti nutrienti valorosi din aceste produse numai din cauza unor alergii pe care, de fapt, nu le aveti?

Pe langa situatia aceasta, da, exista alergii reale si acolo oamenii trebuie sa fie foarte atenti. In virtutea legislatiei care va intra curand in vigore, toate ingredientele cu potential alergizant vor fi scoase in evidenta pe etichete, in lista de ingrediente (vor fi scrise, de exemplu cu bold). Este diferit fata de ceea ce se cerea pana in prezent, cand alergizantii erau trecuti la finalul listei de ingrediente.

Mai mult, daca numele produsuluil asa clar sa se inteleaga prezenta unui alergen (de exemplu, lapte de soia), producatorul nu e obligat sa mai sublinieze soia in lista de ingredeinte (doar e evidenta din numele produsului, nu?!) Legiuitorii merg si mai departe, obligand producatorii sa scrie cu litere suficient de mari ingrediente, nu ca pana acum, cand doar ochiul vulturului putea sa dibuiasca ceva in sirul de litere cat piciorul de furnica. O sa puteti afla cu usurinta despre alergeni si atunci cand mancati la restaurant. Din nou, legea ii obliga pe cei care servesc mancaruri gata preparate sa scrie la loc vizibil alergenii sau sa va dea toate detaliile necesare, chiar daca nu le cereti in mod particular.

De-acum toti alergicii pot sta linistiti: le va fi cu mult mai usor sa se fereasca de alimentele periculoase. Iar cu alergiile nu-i de gluma: putin de tot poate de multe ori sa declanseze un soc anafilactic care poate evolua catre deces. Atentie, deci!

Tags:

Corina Zugravu

Medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei
Absolventă a Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucureşti, este medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei.

Absolventă a unui doctorat în Ştiinţe Medicale, are o experienţă de 19 ani în domeniul cercetării şi pedagogiei universitare.

În prezent, activează ca lector în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucureşti şi este membru al echipei de cercetători a Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, în cadrul Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.

contact@rawdia.ro

Nu suntem disponibili pentru moment . Dar, ne puteti trimite un e-mail și vom reveni cat de repede putem.

Se trimit datele

ANPC | SOL

© copyright 2017 rawdia. Toate drepturile rezervate.

Platforma dezvoltata si administrata de ROcreativ

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?