Back to Articole din blogul rawdia

Anul asta mă fac…vegan!

Molipsiti cum suntem de exemplele lumii anglo-saxone, am luat obiceiul lor de-a ne stabili niste obiective, rezolutii pentru noul an.

De ce-o fi asta un reper pentru a promite ca suntem mai buni sau mai cuminti, nu stiu.  Ar fi util ca aceste obievctive sa nu sfarseasca precum renuntatul la fumat…de luni sau cura de slabire…tot de luni (dar cea viitoare). Pentru asta trebuie insa sa fii motivat.

Astfel incat, atunci cand dai de greu, sa nu spui: pardon, m-am razgandit. Ma gandeam ca o buna rezolutie pentru noul an ar fi pentru multi sa devina vegani. E si la moda. Dupa unii, e un fel bun de a-ti incepe anul, asa ca au botezat luna Ianuarie, Veganuary. Nu zic nu, e foarte bine, dar de ce sa renunti in februarie?! Daca tot ti-ai intrat in mana, cred ca e mai bine sa continui.

Studii peste studii arata ca pe termen lung sunt beneficii pentru starea de sanatate. Ai sanse mult mai mari de a avea un indice de masa corporala scazut si deci de a tine departe toate bolile abundentei. Daca stii sa iti planifici corect regimul alimentar – si nu e rau sa ai un ajutor de specialitate- tot studiile au aratat ca esti mai castigat la capitolul boli de inima, diabet zaharat si chiar pentru anumite tipuri de cancer.

Alergiile devin cel mai ades o amintire urata, iar energia iti revine, odata cu recastigarea unei siluete frumnoase. Sigur ca exista si junk food vegan. O marca vestita de biscuiti cu crema e vegana, la fel, cartofii prajiti. Dar pana la urma asta este bine, pentru ca ai solutii la indemana pentru micile “recompense nesanatoase” si poti da exemple si celor care te intreaba daca mananci doar…salata.

Daca insa motivele de sanatate nu te conving atat de bine, fie pentru ca esti tanar si, deci, invulnerabil, fie pentru ca nu ai avut niciodata nicio problema si , sigur, viitorul este departe, atunci exista multe alte motive pentru a te converti la veganism. Ideea de a nu mai manca ce a rezultat din suferinta altor fiinte este pana la urma cea mai importanta, alaturi de cea legata de crutarea planetei.

Resursele ei sunt limitate, o stim cu totii , iar ceea ce tine de cresterea animalelor este ingrozitor de daunator pentru planeta. Mai deunazi cineva incerca sa ma contrazica spunand ca de fapt deranjam planeta cu plantatiile noastre uriase de soia. Am luat-o ca pe o gluma buna. Numai aproximativ 2 %…2 la suta!!!! din  soia cultivata merge pentru prepararea produselor pe care le mananca omul direct. Restul e folosit ca furaje pentru animale.

Altcineva facuse o socoteala ca emisiile de gaze responsabile pentru efectul de sera sunt cu mult mai mari in cazul salatei verzi, decat ale baconului, raportat la calorie. O atare afirmatie este chiar rizibila. Ma indoiesc ca cineva isi mai imagineaza astazi ca un vegan arata ca in desene animate, o caricatura de om care isi umple farfuria si gura doar cu frunze de salata. Cam cu cata salata credeti ca polueaza veganii Pamantul?! Eu as intreba si altfel: cam cu cat bacon credeti ca isi polueaza oamenii organismul?!

Am sa inchei, pentru ca nu am gasit pana acum argumente coerente care sa ma faca sa ma intorc din drumul meu de vegan. Ma si intreb ades cum isi afla unii timp pentru a gasi scuze absurde pentru un mod de alimentatie traditional, este adevarat, dar nesanatos si, mai ales, non etic.

Cum spuneam la inceput, m-as bucura enorm sa aflu ca si pentru tine veganismul este o cale de urmat. Ca rezolutie pentru 2019. sau ca hotarare pentru…oricand. Poate ca ar fi cazul sa incepi…de maine !

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag