Back to Articole din blogul rawdia

“scule” în bucătăria vegană

Aş vrea să termin o serie mai veche de articole, cele referitoare la veganul cu buzunar mai subţire, cu un articol mic şi uşor, care să vă orienteze cu privire la scule şi unelte. Bine, sărim peste cele pe care le găsim în orice bucătărie. Deşi aici, pentru că lucrăm ades cu zarzavaturi, recomand un cuţit bun şi zdravăn de inox, care trebuie să fie permanent ascuţit. Vesela cea mai bună este cea de porţelan sau sticlă, iar pentru tacâmuri, inoxul e perfect. Foartă utilă este o “mandolină”, adică o răzătoare pe care putem să tăiem felii legumele de salată. Poate mai ţineţi minte vestita răzătoare Bohrner… Ei, mie aia nu mi-a plăcut în mod special, dar există pe piaţă diferite mandoline, cu înălţime reglabilă (care permit felierea mai groasă sau mai subţire) şi eventual chiar şi cu răzătoare. Cred că aici merită investit într-o mandolină bună de inox, care îţi poate fi de mare ajutor muuult timp. Dar până una-alta, eu am una simplă de la Lidl J Deşi a fost ieftină, îşi face deocamdată treaba foarte bine, chiar şi la legume mai tari, cum sunt morcovii. Totuşi parcă e mai comod să radem sau să feliem electric. Sunt diferite aparate care fac de toate, genul clasic de robot de bucătărie. Dar sinceră să fiu până la ora asta nu am găsit niciunul care să îmi placă de la A, la Z. Moulinex-ul meu vechi e foarte slab ca putere, e mare şi ineficient. O să vă spun puţin mai încolo ce folosesc acum. Un alt aparat excepţional de util este un blender de mână. Sper că ştiţi despre ce este vorba, acel « băţ » cu cuţite la cap, ce poate fi folosit de la tocarea vinetelor, la mixarea legumelor direct în oală care fierbe. Un blender de mână cu putere mare (peste 700 de waţi) face pur şi simplu minuni. Dacă aveţi în gând să îl folosiţi şi în lichide fierbinţi, alegeţi unul cu tijă metalică. Pentru unturi de seminţe şi nuci, ca şi pentru smoothie-uri perfecte, s-ar cere un Vitamix. Am văzut nenumărate filmuleţe cu Vitamix şi, ca să pună sare pe rană, o prietenă de peste Ocean mi-a confirmat că e minunat. Ei îi dă mâna să vorbească, acolo este ieftin. Ce-i de făcut până când ne îmbogăţim şi ne luăm vitamix?! Pentru smoothie-uri există nenumărate blendere mai slabe, pentru unt de nuci şi alune ne-am putea descurca şi cu un aparat mai amărât. În vara asta, însă, am ars două astfel de blendere, pentru că le-am supraturat şi supraîncărcat cu materie primă. Clar nu au făcut faţă la un amestec de fructe semicongelate… ce să mai fi încercat cu cuburi de gheaţă… Unul din blendere era Phillips, dar deh… nu e făcut pentru ce ne trebuie nouă. Acum folosesc aparatul din link (este el un fel de mini-robot, cu diferite componente http://www.bosch-home.ro/catalog-produse/aparate-mici-pentru-bucatarie/mixere-blendere-aparate-de-maruntit/MSM88190.html?source=browse) şi se dovedeşte extrem de bun. Nu a fost foarte ieftin, dar am căutat şi eu locul cu cel mai mic preţ. E puternic, are vase diferite (deci nu eşti obligat să faci cantităţi industriale) şi are protecţie la supraîncălzire. Dacă îl foloseşti în exces, se opreşte spontan şi nu mai merge până ce se răceşte. Mi-a tocat fructe abia decongelate, a tocat fructe pentru smoothie cât se poate de corect (de la rodie nu am mai simţit sâmbureii cei tari, a făcut “zob” seminţele de chia), a mărunţit caju pentru branzica, am făcut un pesto delicios şi omogen în vasul mic.

Cum firma respectivă nu îmi dă procent ca să le laud produsul, să fiu mai generală. Deci produsul ideal cum ar trebui să fie?! De putere cât mai mare (minim 700 w), cu protecţie de supraîncălzire şi ideal cu două vase, unul mai mare şi unul mai mic.. Cu cât are garanţia mai lungă, cu atât e semn că este mai bun. Iar dacă vă hotărâţi să faceţi credit pentru maşinăria perfectă, nu vă încurcaţi cu jumătăţi de măsură şi săriţi direct la ce-i mai bun. Cum spuneam, însă, se poate şi fără.

Ce-ar mai fi… germinatoarele pentru cine germinează seminţe. Eu nu am germinator, folosesc cu mult succes borcane obişnuite cărora le leg la gură un tifon. (găsiţi sigur tehnică pe net). Pentru înmuiat cantităţi mai mari de leguminoase (cum este soia pentru lapte) folosesc un borcan de vreo 3 litri din cele de murături. Iar pentru deshidratat am un aparat simplu şi foarte ieftin cumpărat acum ceva vreme de la Kaufland.

Să nu uităm şi micile ustensile. Este bine să folosiţi mai ales sticlă şi inox. Sita deasă pentru pasat este necesară, pentru strecurat laptele vegetal este bun tifonul obişnuit (care însă trebuie spălat bine şi, ideal, fiert după fiecare folosire), pentru stors citricele este bună şi “para” aceea de plastic cu mâner care se găseşte la Ikea, dacă nu doriţi să vă complicaţi cu încă un aparat. Nu ştiu dacă mi-a scăpat ceva. M-am referit doar la lucrurile bazice. Dacă nu avem cu ce umple dulapurile, putem lua şi un aparat de făcut spirale din dovlecei (deşi mi se pare nejustificat de scump şi chiar inutil), un aparat electric de făcut lapte de soia (nu am încredere în aşa ceva, trebuie să am eu control asupra timpului de fierbere) şi câte şi mai câte. Înainte de a încheia, vă mai recomand să daţi bani pe ceva, în caz că nu aveţi deja, Vă recomand să vă luaţi un congelator. Dacă aş fi ştiut cât de util îmi poate fi, mi-aş fi luat unul mai demult, Gătesc o cantitate mare de mâncare apoi o porţionez şi sunt acoperită o vreme, Am pus punguţe cu porţii de fructe, am pus lămâi întregi… cutii cu îngheţată, ce mai, un mare ajutor. Gata! Spor la bucătărie! Dacă am uitat ceva, reamintiţi-mi voi!

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag