Back to Articole din blogul rawdia

Traditie si veganism

Stiu ca v-ati apucat de curatenia de Paste, asa ca am de data asta o postare scurta. Evident, daca am sa reusesc sa o tin asa, pentru ca sunt vorba-lunga. Dupa ce am scris data trecuta despre alternative vegetale la mancarurile de Paste traditionale, am observat unele remarci cum ca ceea ce propun nu e autohton. Ca ne-am rupe de traditie, ne-am da cosmopoltiti, am face fasioane si fite. Iar ca lucrurile sa stea si mai rau, altii, ne-prieteni declarati ai veganismului, au inceput sa ne si batjocoreasca. Vezi doamne, caju-ul sau migdala sunt “neologisme” culinare, iar nucile macadamia sunt certate cu morala crestina si ograda neaosa. Ce Paste e ala, fara miel (puiul unui animal, smuls de langa mama lui si ucis) sau, inca si mai mult, fara drobul traditional (maruntaiele, scoase calde din burta animalului omorat, condimentate, tocate si indesate apoi in stomacul aceluiasi animal) ?! Cutezi sa faci drobul din ciuperci?! Sa-ti fie rusine, nu esti de-al nostru, te dam afara din cetate…

Adica, sa inteleg si eu bine: nu ne putem bucura de reinvierea Domnului fara carne pe masa?! Nu pot sa ma reculeg si apoi sa ma bucur de ceea ce s-a intamplat acum mai bine de 2000 de ani daca nu sparg coaja unui ou pe care l-am vopsit…cu un praf de aditivi dintr-un plic?! Ce-are stomacul, cu credintele religioase?! Adevarat este ca in ultimii ani, contaminati de nesatul alimentar al lumii vestice, am uitat complet ce inseamna crestinismul. De aia s-a ajuns ca oamenii sa declare ca de Craciun se taie porcul si de Paste, mielul. Atat. Nicio minune crestina, niciun eveniment datator de speranta, compasiune si dragoste. Fara mila, injunghiem animale si ne ospatam. Pentru ce?! Mai stie cineva?! Mai are vreo importanta?!

Iar ca sa ne referim la trecut invaluit in legenda si nostalgie al satului romanesc…nu, nu inseamna ca ca ne rupem de traditie daca astazi hotaram ca este mai moral si mai sanatos sa renuntam la mancarea pe baza de carne. Daca stra-stra-stra-bunicul avea mai putine alternative alimentare, astazi ne bucuram de neinumarate produse, da, unele aduse de peste mari si tari, cu care ne putem hrani adecvat si fara sa purtam povara morala sau nutritionala a unor mese pline de parti, bucati, componente care vin de la animale moarte.

Sunt curioasa daca cei care fac “alergie” (si nu ma refer la alergiile medicale J) la nuci braziliene nu mananca niciodata banane, protocale, mango, arahide, etc. Pai daca toti sunteti de aici si complet impotriva a tot ce nu e romanesc, de ce nu va limitati la ce creste pe pamant autohoton?!Ia sa nu mai beti niciodata limonada!

Daca mancarea de import va impiedica sa deveniti vegetarieni, va spun eu: nicio grija! Manacarea fara carne facuta din produse 100% romanesti este delicioasa si completa! Fasolea, nucile, migdalele (da, cresc si la noi , in Banat, ca si smochinele!..dar cine sa mai stie asa ceva….), semintele de dovleac si floarea soarelui, inul, meiul, hrisca, leurda, salata, melasa, dovleceii…si pot sa enumar asa muuulte alimente de baza ale veganilor care se pot nu numai cumpara de la noi, ci chiar obtine din propria gradina, daca vrem cu tot dinadinsul sa nu mancam ceva venit din alte parti.

O sa inchei rapid. Nu as fi scris asta, pentru ca sunt de parere ca fiecare are propriile lui credinte, inclusiv alimentare, evident si religioase. De aceea nu am sa lansez niciodata ironii serbede sau batjocuri fara fond impotriva unora sau altora. In fond, este alegerea fiecaruia. Ne traim viata asa cum consideram ca este mai bine. Mancam asa cum credem ca ne este mai potrivit. Unii sunt moderati, chiar daca mananca si carne, altii pica in excese de-a dreptul ridicole, desi sunt vegani. Dar a amesteca traditia si religia in argumentatia antivegetariana sau antivegana este gresit. Va place mult carnea?! Nu stiu de ce asta i-ar interesa si pe altii. Nu stiu de ce asta ar fi o arma imptoriva celor care nu consuma asa ceva. Si-mi amintesc de ce spunea intr-un interviu parintele Cleopa: “Intrebare: Dar pentru călugării care mănâncă întotdeauna fără carne?

Raspuns: Călugării n-au voie să mănânce carne. Auzi ce spune Sfântul Calinic, care are sfintele moaste la Cernica: “Călugării sau călugăritele care vor mânca carne în mănăstire sau când se duc acasă pe la neamuri sau în oras, doi ani oprire de împărtăsanie, 39 de gârbace la spate, să-l blesteme tot soborul si să-l zvârle afară din mănăstire”.

Nu am sa dau nimanui “garbace pe spinare”(morale, evident). Ca doar nu suntem monahi.. Ci am sa le recomand “apostolilor carnii” sa se gandeasca mai bine daca e bine sau nu sa isi lipeasca pe frunte ciosvarta de miel, ca simbol al bucuriei pentru reinvierea lui Iisus. Pentru noi, ceilalti, ierbivorii, sanatate multa si…drob de ciuperci J

 

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag