Back to Articole din blogul rawdia

Atenție la siluetă, în vacanță

 De curand o prietena ma intreba de ce oare ne ingrasam in vacanta. Si m-am simtit cu musca pe caciula, pentru ca si eu am tendinta de a lua putin in greutate nu obligatoriu in vacanta, ci vara. In cazul meu, nu e de mirare: ca orice consumator de “plante”, profit sa imi fac plinul cu cat mai multe legume si fructe locale, in sezon. Si chiar daca aceste alimente nu au multe calorii, consumate in cantitate mare (mai ales fructele) si combinate cu lipsa de miscare pot duce la un mic exces ponderal. O jumatate de pepene, un kilogram de caise sau cirese, jumatate de kilogram de ardei grasi…nu radeti! Mi se intampla sa mananc asa vara, alaturi, desigur, de alimentele obisnuite. Cele pe care le gasesc iarna in supermarket nu sunt sigur tot atat de savuroase, plus ca am ramas cu un obicei: sa mananc un produs atunci cand este vremea lui. Fac parte dintr-o generatie care manca pepene doar in iulie si august sau capsuni doar in iunie si iulie…

Dar sa revenim la motivele de ingrasat in concediu. Daca e vacanta, ne relaxam. Ceea ce pentru multi, este sinonim cu un sedentarism si mai accentuat decat in perioadele de serviciu. Sa nu ne imbatam cu apa rece: parintii sau bunicii, in concediu, se odihneau fizic pentru ca serviciul era foarte solicitant tot fizic. In cazul nostru, vacant ar trebui sa fie foarte activa. Si nu este. O zi de scufundari in resortul mai mult sau mai putin exotic nu tine locul celor 10 zile de sedere pe marginea pisicinei, pe sezlong, cu mancare all inclusive. Ziua aceea ar trebui completata cu macar o ora de inot in fiecare zi, sau de handball si volei pe plaja.
Sau inca si mai mult, de ce sa nu profitam de vara si sa facem drumetii montane care sa ne dezmorteasca articulatiile si sa ne limpezeasca plamanii de aerul imbacsit al marilor orase?! Nu e nevoie sa fim alpinisti pentru asta, exista chiar in Romania trasee usoare, unde nici macar nu se urca sau nu se coboara mult si care pot fi parcurse fara problem si de cei mai putin antrenati.
Chiar si daca suntem pe o margine de mare sau ocean, drumetiile sunt doctorie curata, pentru ca aerosolii sarati sunt un adevarat medicament pentru caile respiratorii ale celor tineri sau batrani de-o potriva.

Dar hai sa ne referim si la situatia extrema in care, din motive diverse, in concediu stam acasa. Exista nenumarate oportunitati de a face miscare si in oras. Terenuri de sport, bazine de inot, cluburi de yoga, pilates, etc… toate sunt deschise vara si pot constitui locuri unde sa petrecem timp in mod placut si util pentru psihic si fizic. Stiinta a confirmat ca un corp sanatos este o premiza esentiala pentru o minte sanatoasa.

Si asa ajungem la a doua explicatie a ingrasatului de vacanta: mancatul excesiv. Pentru multi, este relaxarea absoluta, in care isi permit ceea ce nu isi permiteau in restul timpului. Daca e concediu, orice este permis. Si daca am mai si platit mesele dinainte, cum ar fi sa lasam vreun fel negustat din bufetul aflat la discretia noastra?! Departe de mine ideea de a “penaliza” ideea de relaxare culinara, dar cred ca ar trebui ca fiecare sa se gandeasca la consecinte. Daca tot ne-am luptat sa avem un “corp de plaja”, nu este pacat sa-l ruinam prin mancat necontrolat?! Daca totusi facem multa miscare, ne putem permite si mai multa mancare. Deci o vacant active ar putea impaca dorinta noastra de rasfat alimentar estival.

Va indemn sa incercati si feluri exotice in calatoriile voastre, sa descoperiti savori noi pe care sa le aduceti si acasa, sa le adaptati in bucataria personala. Totusi nu uitati de cantar. Si daca acesta o ia in sus, spuneti stop inainte ca situatia sa devina prea dificil de controlat!

Vacanta placuta!

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia