Back to Articole din blogul rawdia
cartofi

cartoful

Este unul din alimentele preferate. Nu numai de catre romani. Este un aliment extrem de versatil. Se poate gati cu multa grasime (ah, vinovata placere a cartofului prajit!!!) sau “de regim”. Este ieftin dar se poate gati in atatea feluri, incat il regasim si in feluri de mancare nobile. Dar este bun de ceva din punct de vedere nutritional?! Trec peste faptul ca a fost si este “painea cea de toate zilele” in Nordul Europei si ca tarile care il mananca nu au cunoscut niciodata probleme de malnutritie de genul pelagrei, boala care a fost mult timp endemica in tara noastra.

Vreau sa va linistesc: da, cartoful este bun. Evident, daca adaptam consumul la necesitatile noastre calorice (deci nu fugiti la punga de cartofi prajiti). Are potasiu, cupru, mangan si fosfor, ceva vitamina C, B6 si niacina. Cartoful are niste substante, numite kukoamine, care scad tensiunea arteriala. La ora actuala se fac studii care sa arate cum le putem valorifica cat mai bine. Desi grosul caloriilor este adus de amidon, cartoful are si proteine. Putine, sub 3%, dar sunt proteine sanatoase, cu lizina, ce pot corecta deficientele proteinelor din cereale. Cartoful are, ca orice alta planta, diversi fitonutrienti antioxidanti (carotenoizi, flavonoizi acid cafeic si patatine)

Coaja are fibre, deci e bine sa o frecam bine de resturile de pamant si sa o consumam dupa un tratament termic corespunzator. Igienizarea cojii inlatura si eventualele resturi de pesticide. Curatati insa atent “coltii” de cartof (locurile unde cartoful incolteste), pentru ca ei contin o otrava naturala, solanina.

Si acum vine marea intrebare: Cum sa pregatim cartofii, astfel incat sa fie cat mai nutritivi?! Sigur, nu prajiti in untura. Din cand in cand cartoful prajit in ulei nu este interzis. Dar rar. In rest, pregatiti-l oricum, dar nu il tratati termic prea mult, nu il uitati pe foc sau la cuptor. Nu de alta, dar ca sa nu ii inactivati vitaminele si sa ii cresteti si mai mult indicele glicemic. Iar cand il prajiti sau coaceti, nu il lasati sa se inchida prea tare la culoare, deoarece se incarca acrilamida, o substanta cu potential cancerigen. Si nu uitati, desi are indice glicemic ridicat, cartoful are si un indice foarte mare de satietate. Mai simplu spus, tine de foame…O portie modesta de cartof copt sau la abur te face sa uiti de mancare pentru mult timp. Ceea ce este un mare avantaj, mai ales pentru cei care se lupta cu o dieta de slabit.

Cartoful e un ingredient foarte bun, fie ca garnitura, alaturi de tofu, tempeh sau seitan, fie ca element de baza in gulasuri sau ghiveci traditional. Apare in bucataria indiana din nord, asociat ades cu mancare de linte. Dar si daca nu ne plac aromele orientale, sunt sigura ca, amestecat cu usuturoi si copt, cartoful e castigator pe orice masa romaneasca.

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag