comenzile cu livrare plasate după ora 10:00 vor fi livrate a doua zi, mulțumim pentru înțelegere
Back to Articole din blogul rawdia

Ce să alegi dacă ai intoleranță la gluten?

rulouri cu quinoa si alge nori

Daca te-ai hotarat sa mananci fara gluten, ai sa constati ca multe feluri de mancare sau produse gata de consum vor iesi din discutie. Lumea de astazi este o mare consumatoare de grau, cu nenumaratele sale derivate, de aceea e greu sa ocolesti glutenul.

Ca regula generala, orice aliment care porneste de la grau are gluten. Dar si derivatele de orz, ovaz sau secara nu sunt accesibile decat daca poarta mentiunea “gluten free”. Legea spune clar ca un produs are voie sa aiba mentiunea “continut redus de gluten” daca are mai putin de 100 mg /kg de aliment sau mentiunea “fara gluten” daca are mai putin de 20 mg/kg de aliment.

Astazi exista foarte multe alternative fara gluten la derivatele cerealiere clasice.
Exista paste, biscuiti, cereale pentru mic dejun, napolitane, prajituri, toate fara gluten. Ele sunt , de cele mai multe ori, “construite” pe orez. Trebuie sa stii ca exista si cereale care nu contin gluten si care vor lua locul painii sau pastelor clasice in alimentatia ta zilnica.. Unul din marile pericole ale dietelor de eliminare, inclusiv al celei gluten-free este urmatorul: incercand sa scoti un element din alimentatia zilnica (in cazul de fata, glutenul), ajungi sa nu mai mananci foarte multe mancaruri si sa pierzi o multime de nutrienti esentiali. Situatia respectiva trebuie evitata cu orice chip .

Deci, ce ai voie sa consumi?! Cereala poate deveni orezul. In fond, este foarte versatil, se preteaza chiar si pentru deserturi, iar retete culinare poti gasi o multime pe siteurile asiatice. Un tip de orez, numit si orez lipicios, este cunoscut sub denumirea “orez glutinos”. Asta nu inseamna absolut deloc ca are gluten, ci doar ca boabele au o tendinta de a se…glutina, de a se lipi, ceea ce il face potrivit pentru anumite feluri de mancare chinezesti. O alta cereala fara gluten pe care o poti folosi in mod similar cu orezul este meiul. Nu e o cereala panificabila, nu se poate folosi la aluat cu drojdie, dar este, se pare, cereala stramosilor nostri mai indepartati. Romanii sunt cei care au introdus graul pe scara larga in Europa, inainte se manca mult mei.

lafa cu naut si vlastari

Odata cu cresterea numarului de persoane care sustin ca au intoleranta la gluten, pe piata au aparut si hrisca, amaranthul si quinoa. Ele erau desigur consumate si inainte, dar pe scara foarte restransa. Hrisca se folosea putin mai la Nord de tara noastra in diverse preparate. De exemplu, ea poate fi o umplutura delicioasa pentru sarmale. Astazi iti este vanduta in magazinele de sanatate si nu are gluten. Desi pare a fi o cereala, nu este, fiind un fruct al unei plante inrudite cu rubarba. La fel, nici amaranthul sau quinoa nu sunt cereale. Pentru ca seamana cu acestea, totusi, au fost denumite “pseudo-cereale”. Desi provin din America de Sud, popularitatea lor a facut ca sa se incerce sa fie cultivate si in Europa. Niciuna nu are gluten, pregatirea lor asemanandu-se cu cea a orezului. Quinoa este o pseudocereala gustoasa si produsul poate avea diferite culori.

Nu uita de cartof. Nu este o cereala, dar poate fi o sursa sanatoasa de amidon.
Din cate vezi, nu vei suferi e foame nici fara gluten! Doar ca planul alimentar va trebui sa fie schimbat, la fel si rezervele alimentare din dulap! In multe magazine gasesti astazi rafturi intregi de produse fara gluten, dar citeste cu atentie etichetele, in asa fel incat sa le identifici pe cele mai sanatoase. Incercand sa amelioreze gustul si sa le faca atragatoare consumatorilor, producatorii pun de multe ori cantitati mari de grasime, zahar si aditivi.

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia