Back to Articole din blogul rawdia

Mămică vegană… ce e de făcut în sarcină?!

M-am hotărât să mă refer (iar) la subiectul acesta, pentru că recent am vorbit cu două tinere viitoare mămici. Ambele însărcinate, una într-o lună de început, alta pe la mijlocul celor 9 luni. Ambele mâncau conştiincios, știind bine că asta hotărăște şi starea lor de sănătate, şi dezvoltarea produsului de concepţie. Analizele ambelor erau bune, dar la gravida în luna mai mare apăruse un mic deficit de fier. Și de aceea m-am hotărât să reiau câteva puncte principale cu privire la alimentația vegană în sarcină.

– Da, se poate și copilul crește normal – stau mărturie numeroase cazuri de acest gen. Există grupuri pe facebook şi pagini de internet unde persoane care au trecut sau trec prin această experiență și-o împărtășesc cu noi. Există și siteuri unde poți urmări cum s-au dezvoltat după naștere copii născuți din mămici vegane care au acum vârsta adolescenței sau sunt adulți tineri.

– Dacă e posibil, ai grijă să ai toți parametri biologici echilibrați încă dinainte de a rămâne însărcinată. Ai grijă că fierul, calciul, vitaminele, mai ales acidul folic, numărul de hematii, albuminele…totul să fie perfect și aşa să intri în sarcină.

– Oricum, o gravidă e atentă cu ce mănâncă. Tu trebuie să fii și mai atentă, mai ales în ceea ce privește micronutrienţii. În schimb, poţi mânca mult, fără frica de a te îngrașa pe care o au omnivorele. Idem cu privire la constipatia ce apare în ultimele luni. Tu cu certitudine nu vei avea probleme.

– Ai nevoie sigur de mult mai multe calorii. Trebuie să mănânci un volum mai mare de alimente. Nu numai mai mare faţă de alte femei gravide, dar clar mai mare și față de cât mancai înainte. Știu că în primele 3 luni nu prea crește apetitul. Ba chiar ți se poate face greață ușor. Nu-i nimic, ai să compensezi pe urmă. Dacă realmente nu poți mânca mult, mănâncă produse mai concentrate, și în calorii, și în nutrienți. Unturile de fructe oleaginoase, pulberile proteice (de preferat cât mai naturale – și sunt destule firme care furnizează așa ceva), cerealele germinate, batoanele din nuci și fructe uscate sunt alternative bune. Nu e momentul să te bazezi exclusiv pe salate, pentru că ele ocupă un volum mare și au calorii puţine.

– Toate produsele din soia sunt ok.

– Dacă în primul trimestru totul e uşor, în următoarele două copilașul crește mult și atunci începe să fie mai dificil să ții pasul. De aceea recomand mămicilor vegane ca începând din luna a 4-a să acorde o atenţie particulară proteinelor, calciului, fierului, iodului, vitaminei D. La drept vorbind, cam la fel trebuie să fie și pentru mămicile omnivore. Doar că acolo nu există prejudecata ce apasă greu pe umerii mamelor care nu mănâncă produse de origine animală…
– Dacă nu eşti sigură că acoperi mineralele şi vitaminele numai din mâncare, apelează cu încredere la suplimente sau la produse fortificate

– În timpul sarcinii este important să nu uiți să suplimentezi, ca şi până atunci, dietă cu B12.

– Omega 3 cu EPA şi DHA îți sunt utile și ție, și fătului. Există alternative vegane, folosește-le cu încredere (Acizii grași sunt extrași din microalge)

– Asigură-te că tot ce mănânci este bine spălat, igienizat, curat, proaspăt. Dacă nu ai încredere că poți spăla bine salatele, mai bine renunţă la produsul crud şi optează pentru legume care se igienizează mai facil (ardei, roșii, castraveţi, etc). Folosește pentru spălat soluții speciale bio, care conțin și puțin bicarbonat și care îndepărtează bine nu numai microbii, dar și eventuelele reziduuri de pesticide.
În final, o părere: știu că circulă multe prejudecăți în domeniu, am spus-o Şi mai sus. Dar e bine să îți urmezi inima. Dacă ești convinsă că nu e o problema să fii vegană în sarcina, fă-o…au făcut-o şi altele şi, urmând sfaturile personalului competent în domeniu, au adus pe lume copii sănătoși. Dacă ai însă dubii, poți fără probleme mânca și altceva pe durata sarcinii. Nu te simți lovită de vinovăție. E alegerea ta şi, dacă nu eşti convinsă că fătul se va dezvolta bine numai cu vegetale, mănâncă așa cum crezi că e mai bine!

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag