De ce să stăm cu ochii pe cantar?
Traim vremuri in care pentru cei mai multi dintre noi a gasi de mancare nu este o problema. Din contra, mancare e din abundenta si la preturi mai mult decat rezonabile. Este o societate a afluentei si a lucrului static, ce duce in mod firesc la probleme ponderale. Este ceva nou pentru specia umana. Pana mai acum cateva decenii, mancarea era rara si efortul fizic depus zilnic, mare. Astazi lucrurile s-au schimbat, dar totul este mult prea recent pentru eventuale adaptari. Metabolismul nostru e proiectat sa faca fata foamei, sa adune cat mai mult tesut adipos, atunci cand are de unde sa faca rost de multe calorii (adica din ceva dulce si gras). E zgarcit si face rezerve, pentru ca nu se stie niciodata peste cat timp va mai avea norocul sa dea peste mancare. Si pana atunci trebuie sa supravietuiasca. Dar, ghinion sau noroc, luati-o cum vreti, astazi nici macar nu mai trebuie sa mergem dupa mancare, ne gaseste ea pe noi. Este peste tot, ne imbie cu mirosuri, cu forme si gusturi care mai de care mai irezistibile. Si uite-asa, incet, incet, se construieste excesul ponderal. E un drum complicat sa scapi de el. Cu cat este mai mult, cu atat iti cere mai multa mancare. Cel mai bine ar fi sa iti monitorizezi greutatea regulat si sa folosesti cantarul nu doar in scoala generala, la cabinetul medical si apoi peste 40 de ani, la un consult…. Sau chiar daca nu il folosesti, macar fii mai atent la haine….daca iti sunt din ce in ce mai stramte, ceva este cu siguranta in neregula.
De ce nu este bine sa ne ingrasam?! De ce atatea discutii pe tema supraponderalitatii si a obezitatii ?! In fond, cunosc multe persoane grasute bine care arata foarte frumos, se simt (inca) bine in pielea lor si carora nu le pasa prea mult de presiunea sociala sau a anturajului. Atentie: nu minimalizez deloc ideea ca media ne ofera modele de silueta care foarte greu ar putea fi considerate sanatoase sau cat de cat in limite normale. Oriunde te uiti, vezi doar femei incredibil de slabe, de te si intrebi cum de nu le ia vantul sau cum se mai pot tine pe picioare…Nu, asa nu este bine si studiile au aratat ca cel mai sanatos indice de masa corporala este undeva intre 21 si 24, iar nu la limita inferioara a normalitatii.
Problema nu este ca iti place sau nu cum arati in costum de baie, sau ca e musai sa intri in rochia de petrecere pe care, nu se stie de ce, ai luat-o cu un numar mai mica. Problemele adevarate stau in faptul ca tesutul adipos excesiv iti face rau. Continuu. In fiecare moment. Studii recente indica faptul ca el secreta mediatori chimici care iti tin organismul intr-o permanenta stare de inflamatie, ori astazi stim ca asta favorizeaza o multime de boli. Nu te gandi ca tesutul adipos, lenes din fire, este si inert metabolic. Adevarat, se scapa greu de el tocmai pentru ca este mai putin activ. Dar cat este activ, este activ in rau. De la probleme de tinerete, la probleme legate de imbatranire, gama completa e favorizata de grasimea in plus. Daca esti tanar, poti avea probleme serioase de fertilitate. Practica a aratat ca adesea ca 4-5 kilograme in minus favorizeaza aparitia maternitatii care iti fusese refuzata de mult timp. Din pacate, azi vedem adolescenti cu hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip 2 sau colesterol marit, tocmai pentru ca sunt prea grasi. Si toate astea erau considerate, cand invatam eu in facultate, ca boli ale adultului matur sau batran! Principalul ucigas al omului modern, boala cardio-vasculara cu multiplele ei fete, una mai hidoasa ca cealalata, e favorizata de supraponderalitate. Chiar si marele “C”, al carui nume ne infioara pe toti, cancerul, este dovedit a fi favorizat de kilogramele in plus.
As putea sa continui pe pagini intreg scriind despre rau provocat de excesul ponderal. Nu ii credeti pe cei care va spun ca este in regula, ca si ei sunt grasi si ca sunt in forma maxima. Mai devreme sau mai tarziu se va rupe firul sanatatii si vor regreta ce au spus. Nu as vrea sa se inteleaga ca incurajez infometarea sau controlul obsesiv al greutatii corporale. Nici pe departe. Fiecare are silueta lui “perfecta”, trebuie sa isi stabileasca obiective rezonabile si sa adere la o dieta pe care stie ca o poate urma pe termen lung. Dieta care sa il sature, sa nu il tina intr-o continua senzatie de foame, sau care sa ii creeze un acut sentiment de frustrare. Dar nici nu pot sa fiu de acord cu nepasarea. Sigur, solutia cea mai buna este sa nu ajungi sa te ingrasi excesiv, sa te monitorizezi cat de cat continuu si sa iei masuri cand greutatea o ia in sus. Dar daca nu ai facut-o, nu inseamna ca nu mai ai nicio sansa. Este in interesul tau si numai al tau sa iti aduci greutatea in limite normale.