comenzile cu livrare plasate după ora 10:00 vor fi livrate a doua zi, mulțumim pentru înțelegere
Back to Articole din blogul rawdia

De ce sunt alimentele mai bune ca suplimentele

Zilele astea citesc o carte care mi-a readus in minte un subiect despre care vreau sa scriu demult: de ce punem atata accent pe alimentatia sanatoasa cand, de fapt, exista si suplimente?! Ba uneori suplimentele pot fi mai ieftine ca alimentele. Este mult mai facil sa inghiti cateva pastille, in loc sa te chinui sa bifezi toate chestiile obligatorii in farfuie..nu?! Pac-pac, cu un pahar cu apa si cateva buline putem sta linistiti si manca aiurea !

Cunosc persoane care inghit cu mare zel suplimente diverse, convinse fiind ca asta le face in mod special bine. Sa ne fie in clar: nu ma refer la situatii in care chiar este nevoie de asa ceva. Cand ai anemie feripriva sigur ca trebuie sa iei un supliment cu fier pana iti refaci rezervele. Sau iarna, la latitudinea noastra geografica, vitamina D este obligatorie, mai ales la copii si la persoane de peste 50 de ani. In ambele situatii, nici daca ai manca de dimineata pana seara numai ficat de porc (of) sau ulei de peste (nuuu !), tot nu ai ajunge sa ingurgitezi indeajuns din ce-ti lipseste. Si ar mai fi situatii aparte, dar ele sunt exceptiile, nu regula.

De ce militez pentru utilizarea alimentelor si nu a suplimentelor, ca surse pentru diferiti nutrienti, mai ales pentru vitamine, minerale si antioxidanti?! Pentru ca toate aceste substante nu actioneaza izolat, ci impreuna. Ele “canta” precum instrumentele intr-o orhestra. Sigur, luat separat fiecare “suna” frumos. Sau nu. Dar impreuna cu celelalte viori, suflatori sau instrumente de percutie ceea ce rezulta este o simfonie splendida. Lasand metaforele la o parte, nutrientii isi pontenteaza reciproc activitatea, se influenteaza, isi “dau peste mana” cand unul greseste. De aceea atat in laborator, cat si in teste clinice se obtin ades rezultate contradictorii cu privire la eficacitatea suplimentelor.

Un exemplu clasic este cel al vitaminei E. Prescrisa pe scara larga pentru beneficiile pe aparatul cardio-vascular, a dat pana la urma rezultate modeste sau chiar opuse celor dorite. Atunci insa cand a fost consumata alaturi de alti nutrienti, in uleiuri vegetale nerafinate sau germeni de cereale, protectia pe care a adus-o a fost deosebita.

Astazi industria farmaceutica s-a perfectionat mult si produce suplimente extrem de valoroase. Cunosc un preparat care contine o cantitate foarte mare de resveratrol foarte usor absorbabil, obtinut prin bombardarea cu raze ultraviolete a rodiilor!. Greu sa gasesti asa ceva in natura… Dar chiar si asa, resveratrolul administrat izolat nu va avea niciodata efectele de crestere a longevitatii pe care le are atunci cand mancam constant si pe termen lung legumele si fructele care il contin (si care, ca veni vorba, nu sunt atat de rare si de scumpe pe cat poate parea…si dudele autohtone au mult resveratrol!).

Da, stiu, e greu de planificat mese adecvate nutritional zi dupa zi , mai ales cand esti grabit, obosit si stresat. Un supliment din cand in cand nu strica, mai ales in perioadele in care esti constient ca te-ai abatut de la ceea ce ne place sa numim “alimentatie sanatoasa”. Dar pe saptamani si luni tot fructele, legumele, fasolica, cerealele integrale, germenii si cate si mai cate raman de baza, pentru ca ele au tot buchetul de substante care ne fac sa functionam corespunzator, iar nu un ingredient izolat care are sau nu efect de unul singur.

Va reamintesc (cred ca o fac de fiecare data cand mai scriu ceva) ca mancam alimente, nu nutrienti. Si nu uitati sa va bucurati de ce este in farfurie! O salata viu colorata ne va aduce sigur mai multa bucurie decat un comprimat dintr-o cutie..

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia