Back to Articole din blogul rawdia

Detoxifierea – Moda primăverii sau șansa sănătății

Detoxifiere, purificare, regenerare … sunt noțiuni cu care ne familiarizăm ușor, atunci când dorim să intrăm într-un costum de baie cu două mărimi mai mici sau când suntem puși în fața unui diagnostic ce impune anumite restricții alimentare.

Dar ce înseamnă această detoxifiere, care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurgem pas cu pas către sănătate, cum se personalizează un astfel de program de detoxifiere?

Sunt întrebări peste care trecem cu ușurință, deoarece avem alte priorități și sănătatea este privită cu superficialitate, atâta timp cât nu conștientizăm impactul alimentelor asupra organismului nostru, la nivel celular.

La nivel mental asociem mâncarea cu starea de bine, apelând instinctiv la aceasta pentru regăsirea echilibrului, a liniștii, pentru compensarea emoțiilor negative, a stării pe care nu dorim să ne-o asumăm (obosit/ trist/ frustrat/ nemulțumit/ singur/ plictisit/ stresat). În astfel de situații alimentele ne oferă o siguranță psiho – emoțională, ne familiarizăm foarte ușor cu “derapajele alimentare”, acceptând nevoia indusă de stimuli comerciali și media. După astfel de perioade de răsfăț alimentar se dorește identificarea unei soluții rapide, care să șteargă urmele dezechilibrelor alimentare și se recurge în mod frecvent la detoxifiere, fiind percepută ca o soluție de moment pentru a ajunge la o anumită greutate, o cură de slăbire, ceea ce este o abordare greșită, dacă dorim să ne raportăm la detoxifiere din punct de vedere medical.

Detoxifierea  este o artă în sine, soluția pentru a readuce în echilibru mintea, trupul și sufletul, modalitatea prin care putem remedia problemele datorate consumului de alimente toxice. Astfel de soluții credeți că se pot vinde la pachețel, fără să fie adaptate nevoii dumneavoastră, fără să fie raportate stilului dumneavoastră de viață?

Detoxifierea reprezintă modalitatea de a elimina inflamația și toxinele care au determinat degradarea la nivel celular, trebuie percepută ca având un rol terapeutic, pentru regăsirea echilibrului, pentru vindecare și nu pentru tratarea superficială a anumitor simptome.

Recomandarea unui program de detoxifiere se realizează de către un specialist, în baza unei evaluări, în urma căreia se stabilește structura programului în funcție de vârstă, obiective, simptomatologie, afecțiuni, perioadă de detoxifiere, alimente care vor fi incluse în această perioadă și rolul terapeutic al acestora, alergiile și intoleranțele alimentare.

Deosebit de importantă este perioada de acomodare, de tranziție de la stilul de viață actual, pe care l-a dobândit fiecare dintre noi, către detoxifierea propriu-zisă ( PRE DETOX), precum și perioada ce urmează după finalizarea detoxifierii, ce presupune introducerea treptată a alimentelor noi, testând tolerabilitatea individuală (POST DETOX).

Aceste etape sunt individualizate în funcție de obiceurile și comportamentul alimentar al fiecărei persoane și susțin autocunoașterea din punct de vedere medical, astfel încât să reușim să ascultăm semnele transmise de propriul organism, să identificăm soluțiile personale necesare armoniei în care ne dorim să trăim.

Detoxifierea nu este recomandată persoanelor cu afecțiuni ce impun respectarea unui regim alimentar strict, copiilor, vârstnicilor. Intoleranțele și alergiile alimentare sunt decisive în stabilirea programului de detoxifiere personalizat, ceea ce exclude adaptarea la un pachet standard a persoanelor care au un teren alergic sau tolerabilitate redusă la anumite alimente.

PRE DETOX  este o etapă preliminară, ce poate varia între 3 și 10 zile, când se recurge la excluderea alimentelor greu de digerat, a alimentelor care mențin și dezvoltă un proces inflamator în corp prin nivelul de aciditate creat, a alimentelor și băuturilor ce conțin zahăr. În această perioadă recomand structurarea unui program de alimentație bazat pe fructe, legume, cereale integrale ( daca sunt metabolizate corect), oleaginoase si seminte.

Detoxifierea propriu-zisă poate fi structurată astfel:
  • alimentație raw, care să includă fructe, legume, fructe deshidratate (în cantitate controlabila), oleaginoase ( nuci, caju, migdale, fistic, alune de pădure), semințe ( in, chia, susan, cânepă, dovleac, muguri de pin);
  • sucuri, smoothie-uri, supe cremă de legume

În această perioadă de detoxifiere se poate structura meniul zilnic bazat pe alimentație lichidă ( suc, smoothie, supa crema, ceaiuri care pot accelera procesul de curățare) sau se pot introduce salatele de fructe și legume, cu rol de purificare, în funcție de recomandarea specialistului. Perioada la care ne raportăm se stabilește la nivel individual, dar se poate discuta de o perioadă recomandată cuprinsă între 3-21 zile.

POST DETOX este perioada zn care se testează tolerabilitatea individuală pentru fiecare categorie de alimente, practic ne expunem la o diversificare pas cu pas și observăm care sunt simptomele ce apar ca urmare a introducerii noilor categorii de alimente. Legumele, fructele, cerealele, produsele lactate, peștele, ouăle, carnea se introduc în meniul zilnic, dar cu respectarea unei perioade de minim 3 zile între fiecare categorie de alimente ce va fi introdusă. În cazul în care se manifestă stări de balonare, constipație, diaree, reflux, arsuri la stomac, erupții cutanate, dureri de cap, stări de oboseală la introducerea alimentelor noi se stabilesc pașii individuali, impreună cu specialistul ce coordonează acest program.

Importantă este reeducarea gustului, a apetitului pentru anumite categorii de alimente naturale, sănătoase, prin prisma beneficiilor aduse organismului.

Aportul de lichide este deosebit de important în orice etapa a vieții, dar mai ales în timpul detoxifierii, fiind reprezentat de apă, ceai din plante, suc de legume, suc de fructe, acestea din urmă fiind introduse în funcție de recomandările specialistului, și nu “ la cerere/ poftă”. Schimbarea bate la ușa ta ! Ai curajul să fii sănătos !

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag
 
has been added to your cart.
Checkout