Back to Articole din blogul rawdia

frunzele verzi

Păcat că omul nu e în stare de fotosinteză, ăsta e unul din marile mele regrete… alături de acela de a nu putea sa respire sub apă. Dar hai să fim serioşi, nu cred că am fi prea frumoase dacă ne-ar creşte o pereche de branhii…

Lăsând divagaţiile SF la o parte, astăzi vreau să vorbesc despre frunzele verzi. Nu am să scriu o poezie, ci am să mă refer la valoarea nutritivă a legumelor-frunze. Nu mi-a plăcut niciodată denumirea “aliment-medicament”, dar în cazul acestor preparate se aplică. Am promis că am să mai scriu despre alimente care alungă astenia de primăvară, nu?! Ei bine, legumele frunze o fac din plin având o caracteristică esenţială: sunt dense nutriţional şi sărace în calorii. Bunica sau mama ne băteau la cap: mănâncă spanacul, nu lăsa ciorba de lobodă în farfurie, termină salata! Şi aveau mare dreptate, dar eram noi prea inconştienţi că să le urmăm sfaturile. Şi adevărul este că întotdeauna avem nevoie de o motivaţie. De ce sunt frunzele bune?! Simplu: au o compoziţie excepţională, datorită faptului că în interiorul lor se afla uzinele de energie ale plantei. Frunzele au multă apă (da, ne hidratăm mâncându-le), deci puţine calorii. Frunzele au niveluri ridicate de vitamina C, depăşind cu mult citricele. Spuneam că astenia de primăvară are la origini şi nivelul redus de vitamina C în organism. Legumele-frunze ne ajută în acest sens. Frunzele conţin clorofilă, pigmentul verde, cu acţiune intens antioxidantă, alături de caroteni, de asemenea antioxidanţi. Ştim cu toţii că stresul oxidativ exagerat este cauza unei panoplii diferite de suferinţe, de la cancer, la inevitabila bătrâneţe. Un consum de alimente cu mare putere antioxidantă nu ne va face să trăim un mileniu, dar ne va păstra organismul în formă, sănătos, până târziu, în amurgul existenţei. Frunzele sunt bogate în elemente minerale: fier, calciu, magneziu, potasiu, sunt sărace în sodiu şi sunt alcalinizante naturale. Dacă te nelinişteşte riscul hipertensiunii arteriale, legumele frunze îţi sunt deci aliaţi. În afară de vitamina C, acidul folic este o vitamină prezenţa în cantitate mare şi are un rol central în menţinerea tonusului adecvat şi al funcţiilor cognitive şi afective la parametri optimi. Şi, repet, asta cu foarte puţine calorii, pentru că mulţi oameni moderni, ferindu-se de mâncatul în exces, îşi reduc aportul de alimente şi, deci, şi de vitamine şi elemente minerale. Legumele –frunze nu te îngraşă deloc, poţi mânca câte vrei şi astfel, îţi vei face plinul cu vitamine fără să superi cântarul. Las pe data viitoare gastrotehnia… o să te ivat cum să le prepari în aşa fel încât să îţi ofere în forma optimă tot ce conţin! Acum fugi afară şi profită de soare!

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag