Back to Articole din blogul rawdia

Funzele de kale, printre cele mai sănătoase alimente de pe pământ

Uşor de cultivat şi extrem de bogată în nutrienţi, kale este o plantă din familia cruciferelor care şi-a câştigat pe bună dreptate renumele de superfood. denumirea ştiinţifică a acesteia este „brassica oleracea”, iar cele mai apropiate “rude” ale sale sunt varză, conopidă şi broccoli.

În evul mediu, kale era una dintre cele mai populare legume din europa, iar în timpul celui de-al doilea război mondial, cultivarea acesteia a fost încurajată în Marea Britanie pentru a suplimenta nutrienţii esenţiali din alimentaţia soldaţilor.

frunzele de kale sunt o sursă excelentă de vitamine şi minerale, dar pentru a ne bucura la maxim de calităţile vindecătoare ale acestora, este recomandat să le consumăm crude. putem adăuga frunze de kale în salate, iar pentru a amplifica gustul dulce şi delicat al acestora, frunzele trebuie să beneficieze de un mic masaj, realizat astfel: adăugăm puţin ulei de măsline pe frunze, pe care le frecăm uşor între degete până când încep să se înmoaie. În salată mai putem adăuga avocado, vlăstari de varză de bruxelles, mango, mere, pere, seminţe de dovleac sau muguri de pin, oţet, lămâie.

la rawdia v-am pregătit o salată proaspătă de kale cu roşii, caju, sos de soia şi ceapă roşie cu un dressing special de tahini şi ghimbir. o altă întrebuinţare delicioasă a frunzelor de kale o veţi regăsi tot la rawdia în chipsurile de kale, o combinaţie unică şi extrem de savuroasă intre kale, roşii, ardei gras, caju, fulgi de drojdie inactivă, busuioc şi usturoi.

datorită conţinutului bogat în vitaminele k, a, c, e, fier, calciu şi luteină, kale încetineşte declinul performanţei mentale cauzat de îmbătrânire. manganul, betacarotenul şi antioxidanţii ajută la întărirea sistemului imunitar şi lupta contra artritei reumatoide, iar fitochimicalele naturale din varza kale oferă protecţie împotriva tumorilor. consumul acestei legume bogate în fibre, potasiu, magneziu şi proteine diminuează nivelurile de colesterol şi zahăr din sânge, frunzele de kale find recomandate şi în curele de slăbire.

pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, este indicat să consumăm minimum 2 porţii de kale pe săptămână sau 8 porţii la interval de 7 zile. persoanele care suferă însă de boli ale glandei tiroide trebuie să evite varza kale deoarece aceasta inhibă absorbţia de iod. consumul de kale crud nu cauzează hipotiroidism persoanelor sănătoase, însă amplifică problemele celor care suferă de vreo afecţiune a glandei tiroide.

kale este o plantă care se cultivă fără efort, fiind foarte rezistentă la frig. în suedia se adăugă frunze de kale în supă, în japonia sucul său este considerat supliment alimentar, iar în africa de sud-est se fierbe în lapte de cocos şi se mănâncă asezonat cu alune, orez sau porumb fiert. întrebuinţările gastronomice ale verzei kale sunt atât de multe şi atât de diferite încât suntem încurajaţi să fim spontani în bucătărie şi să realizăm noi specialităţi gustoase cu ajutorul acestei plante mereu surprinzătoare.

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag