Back to Articole din blogul rawdia

Obiceiuri vechi și noi în alimentația omului modern

Tabieturile și miturile din familie sunt cele care ne ghidează alegerile alimentare, reacțiile, comportamentele, preferințele, rutina zilnică pe tot parcursul vieții, până în momentul conștientizării și impunerii unui alt ritm, a unor reguli și principii noi, ceea ce oferă o șansă sau nu la o viață calitativă, în funcție de noua structură alimentară.

Fiecare dintre noi a auzit și experimentat o anumită perioadă din viața sa mituri precum “mănâncă tot din farfurie”, “fără pâine nu te saturi”, “ciorba este baza în meniul de prânz”, “bea un pahar de lapte pentru oase puternice”  și lista poate continua.

Este necesar să trecem prin filtrul personal toate aceste informări sau dezinformări, să stabilim ce este important și ce ni se potrivește la nivel individual, cu ce bagaj informațional alegem să mergem mai departe și cum ne dăm șansa să fim în cea mai bună formă în timpul nostru, în viața noastră. Avem o responsabilitate individuală de a ne construi zi de zi comportamente alimentare adaptate stilului nostru de viață, astfel încât performanța să fie susținută din farfurie, iar starea de bine să fie prezentă pe tot parcursul zilei.

Nu este necesar să terminăm tot ce avem în farfurie, cu atât mai mult cu cât farfuriile sunt redimensionate comparativ cu ceea ce primeam acasă la părinți sau bunici. Corpul nostru nu este un coș de gunoi în care să punem orice, oricând și apoi să cerem susținerea unui ritm alert, a unei agende pline din zori și până în seară.

Cum, de altfel, observ la mulți pacienți greutatea cu care se desprind de obiceiul de a mânca pâine la fiecare masă. Chiar dacă este o pâine de bună calitate, dar nici un aliment nu este necesar să fie consumat zi de zi, cu atât mai puțin la fiecare masă.

Cu cât ne dăm șansa să ne expunem la gusturi noi, texturi noi, alimente noi, asocieri interesante de alimente, cu atât vom avea experiențe culinare interesante, care să ne ofere o nouă perspectivă a alimentației omului modern. Noi îți propunem să alegi unul dintre abonamentele noastre, pentru o experiență culinară diversificată, dar și o nouă perspectivă asupra alimentelor de care, de cele mai multe ori, te ferești

Quinoa, avocado, rodie, semințe de cânepă sau chia, dar mult mai multe alimente par a fi elemente de noutate în meniul nostru, dar este necesar să gustăm, să ieșim din tiparele monotoniei alimentare, să fim conectați cu nevoia noastră reală și să identificăm ce ni se potrivește, să avem curajul să ieșim din tiparele alimentare moștenite și să regândim planul propriu de alimentație din perspectiva actuală, când avem acces la atât de multe informații și putem personaliza pas cu pas, zi de zi fiecare masă principală și gustare. Fiți blânzi, dar fermi cu alegerile ce vă reprezintă și vă impactează calitatea și durata vieții.

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
has been added to your cart.
Checkout