Back to Articole din blogul rawdia

Ovazul are sau nu gluten?

NU, OVĂZUL NU ESTE FĂRĂ GLUTEN – IATĂ DE CE

Exista multă confuzie în legătură cu ovăzul, dacă este de fapt fără gluten sau cu gluten.

Pentru a înțelege de ce, ne vom uita la ce este de fapt glutenul, sensibilitatea la gluten celiaca si non-celiaca și tipurile legale pentru etichetare.

Câteva cuvinte despre ovăz

  • Ovăzul este o cereala cunoscută pentru proprietatile sale nutritionale si este utilizat in alimentatie sub diverse forme, inclusiv sub forma de fulgi, faina, lapte sau biscuiti.
  • Ovazul este bogat in fibre, proteine, vitamine si minerale, precum fierul, magneziul si zincul. De asemenea, ovazul contine antioxidanti si compusi bioactivi care au fost asociati cu beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea riscului de boli cardiovasculare si diabet de tip 2.

Spre deosebire de alte cereale – grau, secara, orz – ovazul nu contine gluten in forma sa naturala, insa din cauza procesului de fabricatie si a contaminarii cu alte cereale care contin gluten, ovazul poate contine mici cantitati de gluten.

Ce este glutenul?

  • Glutenul este un complex proteic format din gliadina si glutenina, care formeaza glutenul atunci cand sunt amestecate cu apa si framantate. Gliadina este cea care ii afecteaza pe cei cu boala celiaca. Aceasta fracțiune de gluten se numeste – gliadina in grau, hordeina in orz și secalina in secara.
  • Ovazul, conține si el o tulpina proteica similara cu acestea numită avenina. Cercetarile au aratat ca majoritatea persoanelor cu boala celiaca pot tolera fara probleme ovazul fara gluten. Problema este ca, uneori, ovazul este produs in acelasi loc cu graul, orzul și secara și se poate contamina de la aceste cereale.

Ce este boala celiacă?

  • Boala celiaca este o afectiune autoimuna caracterizata prin unele simptome gastrointestinale uneori grave, cum ar fi: balonare, varsaturi, gaze, diaree, constipatie, scadere in greutate și anemie.
  • Cand persoanele cu boala celiaca mananca alimente care conțin gluten, corpul lor produce anticorpi care ataca glutenul, provocand leziuni la nivelul intestinului subțire. Aceasta inflamație și deteriorarea ulterioara a intestinului subțire este responsabila pentru simptomele de mai sus.
  • Evitarea tuturor formelor de gluten este absolut necesara pentru persoanele cu boala celiaca. Orice deteriorare a intestinului subtire are un impact asupra capacitatii organismului de a absorbi vitamine, minerale și alti nutrienti, ceea ce duce la deficiente nutritionale.
  • Boala non-celiaca, are cam aceleasi manifestari, dar uneori sunt dependente de cantitatea de gluten ingerata. Se considera deasemenea ca poate fi reversibila.

Ovazul nu este considerat o sursa de gluten in multe tari.

  • Dupa cum am menționat, ovazul nu este de obicei plasat in aceeasi categorie cu graul, orzul sau secara atunci cand vine vorba de reglementarile privind glutenul. Sunt insa tari unde ovazul nu poate fi clasificat ca “fara gluten” – Noua Zeelandă și Australia. De aceea de la tara la tara, s-ar putea ca legislatia etichetarii sa difere.
  • Majoritatea tarilor europene permit ovazul in produsele etichetate “fara gluten”. Deasemenea Canada permite utilizarea mențiunilor “fara gluten” pentru ovaz fara gluten și pentru alimente care conțin ca ingredient ovazul. In acest caz, ovazul trebuie sa fie cultivat sau procesat special pentru a se asigura ca nu conține gluten si ca este testat pentru a nu conține mai mult de 20 ppm (parti per million) de gluten.

Pentru a fi sigur ca ovazul nu contine gluten, este important sa se cumpere ovaz certificat fara gluten.

Cercetarile au aratat ca majoritatea persoanelor cu boala celiaca pot tolera fara probleme ovazul fara gluten. Problema este ca, uneori, ovazul este produs in acelasi loc cu graul, orzul și secara și se poate contamina cu aceste cereale.



dr. Mirela Corello

specialist rawdia – Medic de medicina generalist, Specialist in Nutritie si Siguranta Alimentatiei



Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag
 
has been added to your cart.
Checkout