Back to Articole din blogul rawdia

Postul între modă și necesitate

Postul este perceput în mod frecvent ca un colac de salvare, podul de tranziție către starea noastră de bine, abandonată în contextul favorabil exceselor alimentare, a haosului în programul zilnic, a deshidratării, a lipsei de mișcare și lista poate continua.

După o vacanță în care a fost un răsfăț alimentar de la trezire până la culcare, după o perioadă marcată de excese, se caută soluții rapide, care să ofere cu ușurință rezultatele dorite. Astfel, se accesează programe de post, de detox, pachețele cu un anumit aport caloric, dar postul este mai mult decât o listă lungă de restricții și de un calcul permanent al aportului caloric.

Prin post ar trebui să înțelegem în primul rând o înfrânare față de tot ce este adus în mod excesiv în rutina noastră, chiar dacă vorbim de zahăr, cafea, făină, sare, alimente prăjite, alimente de origine animală, alcool, tutun. Putem avea o eliminare a alimentelor de origine animală, dar nu este suficient, atâta timp cât postul este urmat cu pâine, orez sau cartofi.

Prin post zilnic, săptămânal sau în perioadele creștine de peste an, putem da șansa corpului de a se remodela până la nivel genetic, atâta timp cât ii oferim ce i se potrivește.

Readucând o parte din obiceiurile bunicii, precum ceaiul de urzici, mâncărica de urzici, pata de culoare din farfuria primăverii, ne creem un context favorabil pentru detoxifiere, regenerare, o șansă la început de primăvară de a fi într-o formă bună, asociată cu o încărcare a bateriilor individuale – un boost de energie

Putem vorbi despre un post ca o modă, dacă ne gândim la „ fasting”, fără să știm dacă ni se potrivește un astfel de program, chiar dacă facem referire la fasting ca o la restricție calorică sau una de timp.

Important este să știm motivul exact al introducerii unui program de post în lista noastră de priorități, să facem alegeri informate, să știm perioada la care ne raportăm, ce beneficii ne oferă, cum facem introducerea și revenirea în și după post.

În perioada de post putem oferi organismului un suport extraordinar de nutrienți dacă introducem semaforul sau curcubeul în planul zilnic de alimentație, indiferent de modalitatea de pregătire a fructelor, legumelor intens colorate. Noi îți propunem o salată colorată în nuanțe vii

Gustul bun al mâncării de post poate fi o șansă de redefinire a preferințelor alimentare, important este să ne expunem la gusturi noi, culori noi, texturi noi, asocieri noi de alimente.

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
has been added to your cart.
Checkout