Back to Articole din blogul rawdia

Susan – mic si valoros

Bucataria vegetariana are multe feluri de mancare orientale. Intr-adevar, fie ca vorbim de minuni din Orientul Apropiat sau din exoticul Orient Indepartat, nu cred ca sunt persoane care sa declare ca nu le place un pho vietnamez sau, mai familiar, un hummus aromat. Nu am sa va vorbesc astazi despre hummus, ci despre un ingredient esential al acestuia, tahini. In afara de naut, in hummus se adauga o pasta grasa cu gust delicios, tahini, care este obtinuta din..?! stiu ca stiti : seminte de susan usor prajite. O buna parte din savoarea hummusului li se datoreaza. Susanul (Sesamumindicum) este o planta ale carei fructe seamana cu bamele. Cand fructul este bine copt, el se desface si elibereaza semintele de susan. Exista varietati de mai multe culori, dar compozitia lor este similara. Inainte de a ajunge in magazine, susanul este de regula decorticat, ceea ce il face mai fin si mai versatil din punct de vedere culinar.

Semintele de susan sunt folosite in multe retete orientale. Contributia lor la aportul nutritional este desigur redusa, atunci cand se rezuma la a fi prezente in numar mic, pe un covrig. Insa cand sunt folosite intr-o cantitate mai mare, ca in tahini, aduc organismului o larga gama de substante nutritive cat se poate de utile.

Sa nu uitam ca jumatate din greutatea semintei de susan este alcatuita din grasimi. Este vorba insa de grasimi sanatoase, bogate in acizi grasi polinesaturati (predominant omega 6). Susanul este complet lipsit de colesterol, ca si orice alt aliment vegetal. Contine, in schimb, fitosteroli (mai ales beta-sitosterol) care scad acolesterolemia ridicata. Atunci cand adaugi tahini in hummus, fa-o cu masura, pentru ca adaugi implicit multe calorii. Dar merita sa mananci susan: este o excelenta sursa de elemente minerale : fier, zinc, cupru, calciu, magneziu, mangan , are diferiti fitonutrienti printre care sunt de amintit lignanii (sesamina si sesamolina) si vitamina E cu rol antioxidant. Sa nu uitam si fibrele, care alcatuiesc o buna parte din greutatea minuscule seminte de susan si care sunt extrem de folositoare in alimentatia moderna, mult prea rafinata.

Practicile medicale traditionale recomanda susanul in diferite afectiuni si pe diferite cai de administrare. De exemplu, medicina ayurvedica foloseste uleiul de susan ca ulei de masaj pentru indepartarea durerilor de cap sau il aplica intra-nazal, pentru inducer somnului. Chiar daca astfel de practici par astazi mai degraba ciudate, este de retinut ca demult s-a intuit ca susanul poate fi de folos oamenilor sanatosi sau bolnavi. Studii recente au inceput sa se ia in considerare si susanul ca aliment sanogenetic, obtinand actiuni pozitive in scaderea colesterolului, a tensiunii arteriale, in diminuarea stresului oxidativ, a durerii in osteo-artrita sau a profilaxiei osteoporozei. Adevarat, studiile sunt limitate, facute pe un numar mic de persoane. Dar rezultatele positive incurajeaza in investigarea aprofundata a acestor efecte.

Concluzia?! Folositi susan in bucatarie si nu uitati ca tahini este un adios sanatos la diferite preparate culinare. Vi-l puteti prepara singuri, cu ajutorul unui blender puternic si il puteti introduce nu numai in hummus, dar si in salata de vinete sau in prepararea unei maioneze vegetale sanatoase.

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag