Top 3 vegetale cu beneficii pentru sanatate (I)
De unde incepe sanatatea? Eu spun ca “din supermarket”. Ceea ce pui in cos va ajunge in stomacul tau (ma refer la alimente, bineinteles).
Daca va incarcați în mod regulat caruciorul cu o varietate de legume, ati putea fi pe drumul spre o viata mai sanatoasa si mai lunga.
Va intrebati ce legume ar trebui sa consumam? Ei bine! de toate. Legumele sunt incarcate cu minerale, vitamine si fitonutrienti.
Va voi descrie 3 alimente vegetale pe care le consider importante pentru sanatate. Astazi, primul episod despre linte.
Lintea
Face parte dintre leguminoase, provenind din Asia de Vest si America de Nord. Lintea este una dintre primele culturi domestice, observata in dietele Romei si Egiptului antic.
Boabele de linte sunt leguminoase mici, in forma de lentila, intr-o varietate de culori, inclusiv verde, maro, rosu si galben. Sunt un aliment de baza in multe culturi si sunt apreciate pentru gustul lor delicios, versatilitatea prepararii si beneficiile nutritionale.
Lintea este o sursă excelenta de proteine vegetale si este, de asemenea, bogata in fibre alimentare, fier, potasiu, mangan si acid folic. Au un continut scazut de grasimi si calorii, ceea ce le face un adaos sanatos pentru orice dieta.
Lintea poate fi folosita intr-o varietate de feluri de mancare: in supe, tocanite, salate si curry, sau ca inlocuitor de carne in retetele vegetariene si vegane. Lintea este usor de gatit si poate fi preparată intr-o varietate de moduri.
Dar, pe langa gustul bun si apreciat, lintea aduce reale beneficii pentru sanatate. Cercetarile au aratat ca aportul de linte poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima, la scaderea tensiunii arteriale si la imbunatatirea sanatatii digestive (1,2). Lintea este, de asemenea, considerata un aliment bun pentru gestionarea diabetului, deoarece are un indice glicemic scazut si poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Nu in ultimul rand s-a descoperit ca poate proteja femeile impotriva cancerului de san (3,4).
In meniul rawdia vei gasi in fiecare saptamana preparate pe baza de linte, fie pate de linte rosie sau verde, supe, salate sau chiar drob de linte cu dressing de caju.
Nu subestima puterea lucrurilor mici – cum este lintea. Boabele ei pot fi mici, dar contin o cantitate mare de proteine, fibre si minerale care te pot ajuta sa obții lucruri marete in calatoria ta spre un stil de viata mai sanatos.
dr. Mirela Corello
medic de medicina generala si absolventa a masterului de “Nutritie si siguranta alimentatiei” din cadrul UMF “Carol Davila”
Referințe
- Ganesan K, Xu B. Linte bogate în polifenoli și efectele lor de promovare a sănătății. Jurnalul internațional de științe moleculare . 2017 noiembrie;18(11):2390.
- Hanson MG, Zahradka P, Taylor CG. Dietele pe bază de linte atenuează hipertensiunea arterială și remodelarea arterelor mari la șobolanii hipertensivi spontan. Jurnalul Britanic de Nutriție . Februarie 2014;111(4):690-8.
- Aslani Z, Mirmiran P, Alipur B, Bahadoran Z, Farhangi MA. Efectul germenilor de linte asupra lipidelor serice ale pacienților supraponderali și obezi cu diabet de tip 2. Perspective de promovare a sănătăţii . 2015;5(3):215.
- Adebamowo CA, Cho E, Sampson L, Katan MB, Spiegelman D, Willett WC, Holmes MD. Aportul alimentar de flavonoli și alimente bogate în flavonoli și riscul de cancer de sân. Jurnalul Internațional de Cancer . 20 apr 2005;114(4):628-33.