Back to Articole din blogul rawdia

Top 3 vegetale cu beneficii pentru sanatate (II)

De unde incepe sanatatea? Eu spun ca “din supermarket”. Ceea ce pui in cos va ajunge in stomacul tau (ma refer la alimente, bineinteles). Daca va incarcați în mod regulat caruciorul cu o varietate de legume, ati putea fi pe drumul spre o viata mai sanatoasa si mai lunga.

Va intrebati ce legume ar trebui sa consumam? Ei bine!  …de toate. Legumele sunt incarcate cu minerale, vitamine si fitonutrienti.

Astazi vorbim despre leguma pe care eu o consider subapreciata, dar foarte importanta pentru sanatate: telina.

Telina

Telina este o planta care provine din aceeasi familie cu morcovul și patrunjelul. Aceasta planta se consuma in totalitate, atat radacina cat si tulpina. Telina este o sursa buna de fibre solubile și insolubile, ceea ce o face importanta pentru digestie. Un studiu din 2010 efectuat pe animale, folosind extract de telina, a sugerat, ca prin conținutul sau de fitonutrienti poate fi benefica pentru protejarea mucoasei digestive, fiind de ajutor in ulcerul gastric.  De asemenea poate imbunatați memoria. Un studiu din 2017, efectuat pe animale a constatat că extractul de telina pare sa imbunatateasca functia cognitiva. S-au obtinut rezultate pozitive la pacientii cu demența și Alzheimer.


  • Săracă în calorii: Țelina este alcătuită în mare parte din apă și conține foarte puține calorii. Acest lucru o face o opțiune excelentă pentru cei care încearcă să slăbească sau să mențină o greutate sănătoasă.
  • Bogată în fibre: țelina este o sursă bună de fibre alimentare, care poate ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive și la prevenirea constipației.
  • Bogată în vitamine și minerale: țelina este o sursă bună de vitamina K, vitamina C, potasiu, acid folic și alte vitamine și minerale importante care sunt esențiale pentru sănătatea generală.
  • Are proprietăți antioxidante: Țelina conține antioxidanți precum flavonoidele și acizii fenolici care pot ajuta la protejarea împotriva daunelor oxidative și la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.
  • Are proprietăți antiinflamatorii: Țelina conține compuși precum apigenina și luteolina care au proprietăți antiinflamatorii, şi pot ajuta la reducerea inflamației din organism, respectiv la îmbunătățirea sănătății generale.

Este important sa retineti ca telina este bogata in oxalati si poate sa nu fie potrivita pentru cei cu pietre la rinichi sau afectiuni legate de rinichi.

In meniul rawdia vei gasi in fiecare saptamana preparate pe baza de telina.Nu subestima telina! Chiar daca nu este la fel de aspectuoasa ca alte legume, poate fi o modalitate excelentă de a-ți crește aportul de nutrienți și de a-ți îmbunătăți starea generală de sănătate.dr. Mirela Corello

specialist rawdia – Medic de medicina generalist, Specialist in Nutritie si Siguranta AlimentatieiShare this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag
 
has been added to your cart.
Checkout