Back to Articole din blogul rawdia

Vine iarna. Ce ne facem?!

Nu, nu vreau să vorbesc despre factura la gaze sau cauciucurile de iarnă. Nici măcar despre vestimentaţia adecvată, deşi aici aş avea câteva cuvinte de spus. Şi chiar am să o fac. Atunci când am hotărât să devin vegană, mi-am dat seama că simplă schimbare de alimentaţie nu era suficientă, dacă vroiam cu adevărat să trăiesc în acord cu principiile stilului de viaţă vegan. Adică, deh, nu mănânc friptură, dar mă încalţ în pantofi făcuţi din pielea jupuită de pe animale. Sau port pulovăre cu angora, firele respective fiind toarse din blăniţa smulsă în chinuri inimaginabile despre iepuraşi. Ştiu că au circulat destule filme pe tema asta pe internet, cine vrea să se lămurească poate să o facă. Aşa încât am schimbat şi încă o mai fac şi aici. Şi pentru că vine iarna, am realizat că tehnologia a pătruns şi în vestimentaţia modernă şi că poţi rezista în frigul cel mai cumplit şi fără blană, piele, lână. Ba chiar faci faţă cu mult mai bine, hainele moderne fiind foarte uşoare şi confortabile. Şi foarte drăguţe. Şi se găsesc, slavă Domnului, şi în România.

Să revenim însă la mâncare. Baza alimentaţiei vegetariene este, evident, lumea vegetală. Care nu este tocmai activă în sezonul rece. Bine, nucile, seminţele, leguminoasele şi cerealele sunt disponibile. Dar ce ne facem cu legumele şi fructele?! Întrebarea pare de-a dreptul inoportună, dacă e să ne uităm la sectoarele de profil din supermarketuri. Aici e plin tot anul de tot felul de minuni. Minunile astea însă sunt cam fără gust şi par făcute din ceară. Sunt prea perfecte, vin de departe şi unele sunt şi foarte scumpe. Ca să nu mai spun că noi vrem să urmăm sfatul de a mânca produsele în sezon. Bun, deşi sfatul respectiv este foarte valoros, nu putem trece iarna fără legume şi fructe.

Ce-i de făcut?! În primul rând, cred că o bună parte din treabă ne-am făcut-o deja fiecare, pentru că pot băga mâna-n foc că v-aţi îndopat bine congelatoarele şi cu fructe numai bune pentru smoothie-uri, şi cu legume numai bune de preparat feluri alese. Eu una aşa am făcut şi chiar mai fac: pe ultima sută de metri mi-am pus ardei copţi, care sunt o sursă excepţională de vitamina C şi antioxidanţi. E mult de muncă, ştiu, sunt pretenţioşi, dar la iarnă or să-mi prindă bine.

Dar murăturile vă plac?! Dacă da, e de bine! Nu degeaba se pun legume şi fructe la murat încă din antichitate. Mediul acid păstrează neschimbate vitaminele hidrosolubile, în special vitamina C, şi, dacă pornim de la produse foarte bogate în aşa ceva, ne asigurăm că avem farmacia într-un borcan! Varza, ardeii capia, gogoşarii au cu mult mai multă vitamina C decât citricele. Evident, au şi caroteni, potasiu, magneziu, clorofilă, minerale felurite şi diverşi alţi nutrienţi. Ba pot deveni şi surse de bacterii probiotice utile, dacă le conservăm în saramură, unde fermentaţiile se realizează sub acţiunea florei lactice sălbatice. Cu un singur avertisment: nu puneţi prea multă sare. Nu este sănătoasă, este un factor de risc pentru hipertensiunea arterială şi vă va face să nu puteţi consuma zeama murăturilor, care este un adevărat depozitar de minerale, vitamine şi acid lactic. Nu sarea conservă murăturile, ea doar potenţează acest proces. O bună parte din sare poate fi înlocuită de acţiunea conservantă a unor plante ce se adaugă tradiţional la murături: hreanul (conservantul cel mai “talentat”), muştarul, frunzele de ţelină, mărarul uscat, usturoiul. Sigur, toate acestea dau aromă, dar şi conservă murătura. Şi dacă aveaţi impresia că numai românii mănâncă murături, ei bine, nu! Nu numai noi ştim că varza murată e sănătoasă! Şi coreeni fac kimchi, care e baza mâncărurilor în sezonul rece. Iar despre sauerkrautul nemţesc se spun numai lucrui bune.

Deci: am umplut cămara şi congelatorul… mai e ceva de făcut?! Sigur că da! Pentru cei care nu au avut timp să se pregătească, să stea liniştiţi! Vor exista produse congelate şi borcane cu murături şi în magazine! Iar în ceea ce priveşte fructele şi legumele proaspete, un singur sfat: deşi poate vă tentează în mod particular cele exotice, încercaţi să vă limitaţi la cele produse în apropiere, în Europa, îndeosebi în Comunitate! Şi nu cădeţi în capcană… în Olanda nu se produc banane (este doar ţară care le importă)! De ce vă dau acest sfat?! Mai ales pentru că legile europene sunt foarte stricte referitor la folosirea pesticidelor. Deci suntem liniştiţi când produsul vine din Europa, chiar dacă gustul, iarna, nu e tocmai grozav. Cam atât şi.. pe data viitoare!

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag