Back to Articole din blogul rawdia

Ce mâncăm de Paște?

Se apropie Pastele…

Zilele trecute o cunostinta imi reprosa ca intr-un interviu am recomandat oamenilor sa faca o schimbare si sa manance peste de Paste. Mai ales ca nu este o schimbare atat de mare, pentru ca in anumite zone ale Romaniei chiar asta e traditia. “Cum, tu, care nu mananci carne si esti impotriva cruzimii indreptate impotriva animalelor, ii sfatuiesti sa manance…peste?!”

Discutia este lunga si as fi vrut sa ii spun ca nu m-am lepadat in niciun caz de propriile credinte, ci am raspuns simplu la intrebarea”ce tip de carne le recomandati romanilor de Paste?!” Oare raspunsul “evitati cu tot dinadinsul carnea, mancati salata sau tofu sau..” ar fi fost avut mai mult efect?! Din contra, cred in continuare in regula pasilor mici si insasi renuntarea la carnea de miel (inlocuita mai nou de unii cu carnea de ied!) reprezinta, dupa parerea mea, un pas important inspre alegeri mai sanatoase si, in timp, mai etice.

Pentru ca obiceiurile alimentare sunt greu de schimbat iar de sarbatori unii considera acest lucru de-a dreptul imposibil. Cand familia, prietenii se strang in jurul mesei, e greu sa faci fata presiunilor si insistentelor gazdei. A te arata intransigent si intolerant nu duce decat la reactii inverse. Si pentru ca Pastele se apropie, am cateva sfaturi pentru “mancatorii de plante”, care sa ii faca sa treaca fericiti si sanatosi printr-un moment al anului care, dealtfel, este marcat printr-o serie de alegeri alimentare traditionale absolut daunatoare. De la neinumaratele oua, la anterior-mentionata carne de miel (ingrozitor de greu digerabila si cu foarte multe calorii), mancarurile de Paste sunt o piatra de incercare chiar si pentru cei cu digestia de otel.

Asadar, ce mancam noi, vegetarienii sau veganii, de Paste?!

Daca nu esti vegan, ai posibilitatea sa mananci oua. Sau as zice mai degraba…ou! Unul, pentru ca si drobul sau cozonacul au ou, deci sigur nu o sa te limitezi la cele ciocnite. In fond, daca e musai sa ciocnesti, nu e musai sa si mananci. Asta este valabil si pentru cei care evita alimentele de origine animala. Nu mananci oul, dar e bine sa nu o superi pe mama sau bunica: ciocneste cu ea si lasa oul pentru altcineva.

La masa urmeaza antreurile. Aici “mancatorii de plante” pot fi extrem de versatili si branzica de caju, aromatizata cu leurda proaspata, icrele de amaranth cu ceapa verde sau salata de radacionase rase cu maioneza vegetala sunt de 10 ori mai apetisante decat un antreu traditional cu multe calorii si grasime.

Ciorba de miel poate fi metamorfozata cu succes intr-o ciorba de legume verzi, ca tot este plina piata inca de pe acum de frunze de toate culorile, de la verdele intunecat al urzicilor, la rosul lobodei. Sau fa o cupa crema, condimentata cu germeni verzi, picanti!

Stufatul de miel poate fi preparat si fara carne sau poate fi stufat de..tofu, iar friptura poate fi inlocuita cu burgeri de linte, ovaz sau alte preparate din cereale si leguminoase miraculoase. De drob nu mai spun, drobul de ciuperci e de-acum traditie, iar garnisit cu usturoi mult verde e si usor, si delicios. Cum vremea devine din ce in ce mai calda, nu uita sa ai la masa de Paste si o uriasa salata, din care nu trebuie sa lipseasca rosii, castraveti, ridichi, usutroi si ceapa verde, salata verde…si tot ce mai doresti sa adaugi.

Chiar daca mesenii tin mortis sa manance carne, trebuie sa se simta “obligati” sa isi umple farfuria si cu o portie zdravana de salata…

La desert suntem oricum cei mai buni. Deserturile raw vegan sunt impecabile. Exista chiar si cozonac raw! Si cate si mai cate. In plus, apar primele capsuni, adevarat, de sera, dar cat se poate de bune si de aromate.

Mai demult m-a intrebat cineva ce parere am, daca chiar pofteste si ar vrea sa “calce” pe delaturi putin la o astfel de masa, sa o faca?! In fond, o felie de drob sau o felie de miel din an in…Paste nu inseamna mare lucru.

Desi urasc sa fac pe politistul si chiar as fi vrut sa-I spun ca da, parerea mea sincera a fost ca e mai bine sa se abtina. Nu din cauza eventualului rau fizic provocat de revenirea temporara la consumul alimentelor de origine animala. Ci pentru ca, in timp, gusturile se modifica si se adapteaza.

Daca nu ai mai mancat demult branza, carne, oua, pur si simplu papilele tale le-au uitat gustul, organismul tau nu mai simte nevoie sa le ingere, iar a reveni la ele inseamna un effort adaptativ de care sigur nu are nimeni nevoie. Stiu asta din proprie experienta. Cel mai greu mi-a fost sa renunt la branza. Acum, cand accidental am gustat o felie de pizza pe care era cascaval, gustul mi s-a parut nu numai fad, dar chiar dezagreabil. Organismul meu uitase complet de branza si nu mai avea nevoie de ea.

Va urez o primavara placuta si plina de verde!

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag