Back to Articole din blogul rawdia

Algele marine, comori de sănătate din adâncuri

Apreciate de secole întregi în Asia şi considerate adevărate delicatese şi totodată surse bogate  de nutrienţi, algele au devenit populare în ultimii ani şi în europa. algele marine sunt considerate primele fiinţe vii ale planetei noastre (alături de bacterii) şi constituie o inepuizabilă rezervă de materie organică. deoarece conţin toate elementele chimice ale apei de mare, algele mai sunt numite “extracte de apă de mare”.

în compoziţia algelor se găsesc oligoelemente în cantităţi apreciabile: iod (unele alge conţin mai mult iod decât apa de mare), brom, magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, sulf, cupru, siliciu, vitamine: a, b1, b2, b6, b12, c, d, e, k, pp, acizi amânaţi, proteine, glucide, clorofilă, substanţe antibiotice, acizi graşi, clorofilă, fibre. toate aceste componente stimulează glandele endocrine, circulaţia sângelui şi sistemul imunitar, sunt alcalinizante, remineralizante, antireumatice, antiinfecţioase.

există peste 20.000 de specii de alge de mărimi diferite, de la câţiva centimentri la 300 de metri şi de culori diferite: verzi, roşii, brune şi albastre. cele mai cunoscute şi utilizate alge în alimentaţie sunt spirulina, chlorella şi kelp, numite şi super-foods.

regăsită şi în dieta aztecilor, spirulina este o mică algă albastru-verzuie care se dezvoltă la suprafaţa lacurilor din climatele calde, precum cele din america latină şi africa. spirulina este extraordinar de bogată în proteine, respectiv aproape 65% din compoziţia sa, în comparaţie cu boabele de soia (34% proteine), carnea de vită (17% proteine) sau ouăle (12% proteine). această micro-alga este o adevărată uzină nutriţională, un bun antioxidant şi anti-inflamator şi totodată cea mai concentrată sursă de vitamina b12.

după cum sugerează şi numele, chlorella este foarte bogată în clorofilă, un adjuvant natural al organismului în procesele de detoxifiere şi vindecare. Pe lângă faptul că este o proteină completă, această algă conţine toate vitaminele din complexul B, vitaminele C şi E şi mineralele importante (între care fierul şi zincul în cantităţi mari). chlorella stimulează sistemul imunitar, îmbunătăţeşte digestia, detoxifică organismul, accelerează vindecarea, oferă protecţie împotriva radiaţiilor, ajută la prevenirea bolilor degenerative şi atenuează durerile artritice.

kelp este o algă brună ce conţine cantităţi valoroase de iod, element necesar în funcţionarea corectă a glandei tiroide. iodul ajută şi la asimilarea proteinelor, fosforului, calciului şi fierului. aceste alge pot preveni apariţia tumorilor, a cancerului de sân şi de colon, acţionează ca laxativ, reduc colesterolul, scad nivelul de zahăr din sânge.

sub forma de alimente, pulbere sau comprimate, algele sunt consumate de mii de ani de  popoarele orientale şi din extremul orient pentru conţinutul lor bogat în proteine, oligoelemente şi vitamine. chinezii şi japonezii le folosesc şi astăzi pentru proprietăţile lor afrodisiace şi împotriva îmbătrânirii precoce. în scoţia şi irlanda se fabrică pâine din alge, iar în Japonia, algele intră în compoziţia unor produse de patiserie şi dulceţuri.

la rawdia folosim alge kelp, dulse, spirulină şi chlorella în salate, deserturi şi smoothie-uri, iar algele nori sunt ideale pentru sushi.

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag