Back to Articole din blogul rawdia

de ce mi-a schimbat viata (de vegan) un congelator

Sunt sigura ca va uimeste titlul. Il explic imediat. Cred ca am mai povestit, asta vara chiar mi-am schimbat viata (de vegan) facand o investitie substantiala intr-un congelator cu 5 sertare. Mare! Stiu ca se gasesc fructe si legume congelate in supermarket si iarna, dar eu le vreau pe ale mele, spalate si igienizate corespunzator si apartinand soiurilor preferate. Plus ca sunt mai ieftine asa, ceea ce nu e un argument pana la urma, pentru ca mai e mult pana sa se amortizeze investitia in congelator. Vreau insa sa am la indemana materie prima diversa, care sa imi asigure mancare nu numai nutritiva, dar si atragatoare, astfel incat sa ma faca sa mananc cu placere si sa pot demonstra oricui ca veganismul poate fi o solutie viabiala de viata. Fara renuntari sau sacrificii. Dincolo de asta, cred ca un congelator mare ne e strict necesar. De ce?!

  1. Gatim cand avem timp si avem tot timpul ce ne dorim: cele mai multe feluri de mancare se preteaza la congelat. Cartofii se modifica nefavorabil la congelator. In rest, si varza, si ghiveciul, si ciupercile si…orice…(chiar si painea) se poate tine la frig. Asadar, argumentul ca suntem foarte ocupati si nu avem vreme sa ne gatim vegan atunci cand am avea nevoie..pica! Eu gatesc o data pe saptamana, chiar vreo 2-3 feluri, portionez si congelez. Cand vin flamanda de la serviciu sau chiar din deplasari stiu ca am la indemana ce-mi doresc
  2. Nu mai aruncam mancarea: am gatit prea mult si ne-am saturat de una si aceeasi mancare de conopida?! Pac, la congelator. Sigur in 2 saptamani o sa ne faca iar pofta. Am procedat asa si cu prajituri! Jumatate din tava cu palcinta a mers la congelat!
  3. Profitam de oferte: ca tot pomeneam de conopida, zilele trecute am gasit asa ceva la un pret derizoriu, pentru ca magazinul se aprovizionase excesiv. Mi-am luat vreo 5 bucati. Nu ma omor dupa conopida in mod special, dar e sanatoasa si se preteaza bine la feluri de mancare indiene, care imi plac mult.
  4. Ne aprovizionam in sezon si mancam toata iarna. E clar, nu?! Am pus vinete pentru salata, loboda pentru ciorba, afine kilograme, zmeura, pungute cu fructe gata de smoothie…Am invatat lectii utile, la vara o sa pun si mai multe pungute cu fructe. Ele s-au terminat cel mai repede. Plus ca unele pot fi folosite si la prajituri, tarte, inghetate, etc.
  5. Facem torturi raw, inghetate si nu ne mai chinuim sa le inghesuim in congelatorul mic al frigiderului. Nici aici nu mai insist. Inghetata vegana se face foarte usor, dar se gaseste greu in oras. Pentru ca vine vara, e cazul sa ne punem pe treaba.

Pentru ca totul sa decurga usor si corect, aveti grija sa spalati bine de tot legumele si fructele crude, frigul nu omoara microbii si virusurile patogene. Poate ca va mai amintiti cu scandalul hepatitei transmise prin fructe congelate…Tot ce puneti la congelator trebuie conditionat in recipiente bine inchise din care trebuie eliminat pe cat posibil tot aerul. De ce?! Oxigenul continua sa degradeze nutrientii si sub zero grade. Tot din acest motiv nu trebuie sa uitam alimentele mai mult de 6 luni in congelator. Nu se vor strica propriu-zis, dar nici nutritive nu vor mai fi. Pachetele sau cutiile trebuie sa fie mici, astfel incat sa se asigure o congelare cat mai rapida. Cu cat se accelereaza congelarea, cu atat este mai bine pentru structura si valoarea nutritiva a legumelor si fructelor. Opariti legumele inainte de congelare. Adica tineti-le cateva secunde in apa clocotita. Nu li se vor distruge vitaminele, in schimb va fi inactivata enzima care oxideaza vitamina C si sub zero grade, deci legumele vor fi mai rezistente in timp.

Acestea fiind zise, eu zic sa ne pregatim. Curand apar visinile. Nu se poate sa nu punem asa ceva la congelat!

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag