Back to Articole din blogul rawdia

De ce sa mananc sanatos?

De ce sa mananc sanatos?

Intampin des reactii diferite cand vorbesc despre mancatul sanatos. De la “o viata am”, la unchiul care a apucat 100 de ani desi bea, fuma, si manca prostii, pana la replica veche conform careia de ce-as mai vrea sa traiesc mult, daca n-am in farfurie zilnic mici in sange si cine stie ce alte feluri de mancare asimilate cu fericirea absoluta. De parca ceafa de porc ar fi placerea la care renunti numai daca esti masochist.
Nu imi dau seama cum de a ajuns mancarea sanatoasa sa se bucure de un prost renume, sa i se reproseze diverse. A manca sanatos este a priori un efort de vointa, zic unii. Nu de alta, dar e fara gust sau, si mai rau, are gust de “carton”. Astfel de opinii au la origine si faptul ca industria alimentara moderna ne-a invatat prost. Si nu de ieri, de azi, ci de mai demult. Ne-a invatat cu prea dulce, prea sarat, prea aromat, prea gras. Nu mi-e rusine s-o spun: ne-a pervertit gusturile. Copilul care a baut o data bautura racoritoare de portocale va gasi insipid limonada mamei. Adultul care a mancat cozonac industrial nu va mai aprecia cozonacul bunicii. Asteptam o paine cu miez alb si super pufoasa. Painea neagra traditionala, nu prea pufoasa si cu miez cam umed si lipicios nu ne mai atrage. S-a ajuns pana acolo…nu glumesc…ca industria sa isi faca produsele mai sanatoase (sa scada sarea sau zaharul, de exemplu) si sa nu doreasca sa stie asta si consumatorul, pentru ca nu ar mai cumpara. Am citit recent un articol in care s-a urmarit comportamentul alimentar intr-un bufet, la un hotel. Langa niste feluri de mancare era o eticheta pe care scria “alegere sanatoasa’. Putini au luat de acolo. Cand eticheta a disparut, mult mai multi au macat felurile in cauza. Si era vorba de adulti la o conferinta, deci nu spiritul de turma i-a motivat, ci pur si simplu idea ca ce e sanatos nu e gustos. Evident, teoria e falsa si e contrazisa de miile de pagini cu retete sanatoase pe care le gasim pe internet sau de restaurantele cu mancare sanatoasa care au inflorit si in Bucuresti in ultimii ani. De multe ori, mancarurile sunt pregatite dupa retete traditionale, redescoperite sau alteori se folosesc combinatii moderne, de multe ori o adevarata surpriza pozitiva pentrucel care le consuma.

Dar ce inseamna sanatos?! E simplu, o mancare cat mai putin prelucrata, in care sa abunde alimente dense nutritional, bogate in vitamine, minerale, fibre si fitonutrienti. Legumele si fructele, nucile, semintele, cerealele integrale, leguminoasele sunt primele pe lista.

Si poate ca va vor motiva cateva cifre: 45% din decesele cardiometabolice (inima, diabet) se asociaza cu factori de risc alimentari: muuult prea multa sare si carne procesata si prea putini omega3, nuci, seminte, fructe si legume, cereal integrale (articol din Journal of American Medical Associations). Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca in anul 2013, 5,6 milioane de morti premature ar fi putut fi evitate daca s-ar fi mancat macar 500 g de fructe pe zi si 7,8 milioane, daca s-ar fi mancat 800 g de legume zilnic. Iar in Comunitatea Europeana toate programele de nutritie au aratat ca mortalitatea prin boli cardio-vasculare si DALY prin aceste boli (unde DALY este un indicator care arata cati ani ne “fura” boala, atat prin deces, cat si prin invaliditate) au ca principal factor asociat de comportament consumul de alimente.

Alimentatia nu e desigur unicul factor important. Dar pe el, alaturi de alti cativa (fumat, baut excesiv, sedentarism) il putemin fluenta rapid si hotarator.

Mie imi place sa mananc sanatos. Nu este un effort pentru mine. Am sute de retete din care sa aleg. Gandeste-te, poate ca e bine sa faci si tu alegeri sanatoase. Sau poate deja le-ai facut si atunci te felicit!

Pentru ca asta iti schimba viata in sens pozitiv.

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
 
Glovo
bolt food
Tazzbyemag