Nu-mi plac vegetalele si vreau sa fiu vegan • rawdia

Nu-mi plac vegetalele si vreau sa fiu vegan

Subiectul acestui articol suna ca un paradox, stiu. Imaginea clasica a veganului este legata de frunzele verzi. Toate ironiile care ne sunt adresate au intotdeauna in componenta lor cuvantul iarba, ierburi sau derivate ale acestora. Vesnica intrebare cu proteinele apare tocmai pentru ca veganul este vazut ca un om aiurea, care in loc sa manance in mod obisnuit, este mai degraba o ruda a rumegatoarelor. El nu mananca mancare omeneasca, ci paste. Nu pe imas, ci in bucatarie. Dar tot paste…

Ei, citind un blog, am parcurs si comentariile la un articol despre veganism. Si aici am intalnit comentata fix tema pe care o dezbat acum: cum se descurca veganii care nu sunt mari amatori de legume si fructe crude?! Se descurca foarte bine si pot spune ca nici eu nu sunt o extrem de mare amatoare de legume si fructe. Scoatem din discutie salatele de rosii si castraveti de vara (cui nu-i pac?) sau merele, caisele si alte fructe ale verii, pe care le putem lejer asocia cu imaginea paradisului personal. Dar nu ma omor dupa salata verde, n-am pus kale in gura in viata mea, fasolea verde sau patrunjelul nu ma entuziasmeaza, germenii ii consider un pericol pt siguranta alimentara, ciupercile neprajite mi se par de neconsumat. Nici dupa fructe nu pot spune ca ma dau in vant (cu exceptia unora sau greu accesibile in Romania, sau a vesnicelor mere… dar si pe acestea le aleg cu mare grija, sa fie dulci si crocante)

Si cu toate astea si eu, si altii ca mine putem fi foarte bine vegani. Pentru ca baza alimentatiei vegane sunt de fapt cerealele si leguminoasele. Nucile de orice fel sunt si ele de gasit peste tot. Aici este marea noastra deosebire fata de omnivori. Da, si ei au la baza piramidei alimentare cerealele. Dar la noi baza aceasta este mai importanta, mai ales ca ne ofera proteinele complementare leguminoaselor. Sa ne fie in clar: nu poti fi vegan daca nu mananci multe leguminoase (si includ aici si derivatele de soia) si derivate cerealiere. Adica poti fi vegan si mancand cartofi prajiti si salate. Dar asteapta-te la surprize foarte neplacute din punct de vedere a sanatatii. Salatele sunt pline de minerale, vitamine si fibre, dar proteinele sunt extrem de putin. Cartofii aduc amidon si.. cam atat. Nu absorbi mai nimic din broccoli sau morcov crud, idem pentru ciuperci. Salata e importanta dar nu suficienta.

Te asigur ca mancarea poate fi diversa, gustoasa si satioasa si daca nu esti marele prieten al legumelor si fructelor. Poti gasi, la cat sunt de multe, macar cateva care sa iti fie pe plac. Ai o mare libertate de alegere. Le poti “ascunde” in ghiveciuri, curry-uri si feluri consistente, printre boabe de fasole sau linte. Fructele le poti “masca” in smoothie-uri, ba chiar aici poti pune si unele legume.

Nu ai nicio scuza culinara! Devino vegan si ai sa te convingi cat de multe alternative alimentare ai!

Tags:

Corina Zugravu

Medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei
Absolventă a Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucureşti, este medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei.

Absolventă a unui doctorat în Ştiinţe Medicale, are o experienţă de 19 ani în domeniul cercetării şi pedagogiei universitare.

În prezent, activează ca lector în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucureşti şi este membru al echipei de cercetători a Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, în cadrul Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.

contact@rawdia.ro

Nu suntem disponibili pentru moment . Dar, ne puteti trimite un e-mail și vom reveni cat de repede putem.

Se trimit datele

ANPC | SOL

© copyright 2017 rawdia. Toate drepturile rezervate.

Platforma dezvoltata si administrata de ROcreativ

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?