Program Special - 01.05 - 02.05 - 09:00 -17:00
Back to Articole din blogul rawdia

De ce e bine sa mananci crucifere?

Cruciferele, care includ legume precum broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles și kale, oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate.

Atat conopida, cat și broccoli sunt doua dintre cele mai consumate legume crucifere. Ambele sunt alimente hranitoare, satioase și cu continut scazut de calorii.
Brocoli are beneficiul suplimentar de a fi bogat în luteina, care este buna pentru sanatatea ochilor.
Au multe fibre, minerale si vitamin, asigurand toti nutrientii de care ai nevoie. Daca facem o comparatie intre cele 2, broccoli are o concentrație mai mare de proteine, calciu, fier și unele vitamine.

broccoli si conopida

Cum poti include conopida și broccoli în dieta?

  • Conopida și broccoli sunt legume versatile pe care le poți include in diverse retete. Pot fi gatite dupa preferintele fiecaruia, adaugand condimente la alegere.
  • Cateva sugestiile pentru consumul acestor legume:
    • Orez cu conopida / broccoli
    • Supa crema de conopida / broccoli
    • Conopida crocanta la cuptor cu dressing de tofu
    • Chiftele de quinoua cu piure de conopida
    • Se pot fierbe la abur si se pot adauga in salate

Beneficii pentru sanatate:

  • Ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la imbunatatirea sanatatii inimii și a vaselor de sange prin continutul in potasiu și antioxidanti.
  • Consumul acestor vegetale bogate in fibre, ajuta la promovarea miscarilor intestinale si la cresterea „bacteriilor bune” in intestin.
  • Ajuta la promovarea vederii sanatoase, prin continutul de vitamina A, luteina, zeaxantina și mineralul seleniu.
  • Cruciferele sunt bogate în vitamine si minerale, inclusiv vitaminele C, E, K și unele din complexul B, precum și calciu, fier, potasiu si magneziu. Acestea furnizeaza o varietate de nutrienti esentiali pentru sanatatea generala.

Pot proteja împotriva cancerului:

  • studiile sugereaza ca broccoli si conopida pot ajuta la protejarea împotriva cancerului de san, prostata, plamani si pancreas. Carotenoizii si glucozinolatii prezenti in aceste legume protejeaza celulele de deteriorarea oxidativa.

Studiile sugereaza ca broccoli si conopida pot ajuta la protejarea împotriva cancerului de san, prostata, plamani si pancreas. Carotenoizii si glucozinolatii prezenti in aceste legume protejeaza celulele de deteriorarea oxidativa.

 

 

dr. Mirela Corello

specialist rawdia – Medic de medicina generalist, Specialist in Nutritie si Siguranta Alimentatiei

 

 

Share this post

Back to Articole din blogul rawdia
has been added to your cart.
Checkout
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-uri terțe

This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.

Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.